Punasipulipiirakka – täytteen karamellisoidut sipulit saavat täydellisen parin suolaisesta kylmäsavulohesta
1 h 55 min
{
Aktiivinen 1 h
Passiivinen 55 min
Punasipulipiirakan leipominen vaatii hieman vaivannäköä, mutta karamellisoitujen sipulirenkaiden maku hurmaa. Voit leipoa piirakan jo edellisenä päivänä, mutta jaa lohi ja tilli päälle vasta juuri ennen tarjoilua.
Yhdistä taikinan kuivat aineet. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on kimmoisaa. Kauli se jauhotetulla pöydällä noin uunipannun kokoiseksi levyksi. Laskosta levy ja nosta leivinpaperin päälle pannulle. Jos taikina ei ole aivan riittävän kokoinen, painele ja taputtele se pannun reunoille asti. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Kuori sipulit ja leikkaa puolen sentin paksuisiksi renkaiksi. Sulata paistinpannulla voita. Ripottele päälle 0,5 ruokalusikallista sokeria. Nosta sipulirenkaita pannulle karamellisoitumaan yhteen kerrokseen vieri viereen. Kun sipulit ovat parin minuutin päästä hiukan pehmenneet, käännä ne. Paahda kääntöpuolelta muutama minuutti. Valuta lopuksi sipulien päälle noin teelusikallinen balsamicokastiketta. Nosta renkaat leikkuulaudalle odottamaan. Toista, kunnes kaikki renkaat on paahdettu. Sipulit mahtuvat noin neljään pannulliseen, joten työtä nopeuttaa, jos sinulla on käytössäsi kaksi pannua.
3Sekoita kermaviilit, ranskankerma, juustoraaste ja mausteet keskenään. Levitä seos esipaistetulle pohjalle. Jaa paahdetut sipulirenkaat täytteen päälle. Jatka piirakan kypsentämistä vielä 30–40 minuuttia, tai kunnes se on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä uunista oton jälkeen.
Ennen tarjoamista revi kylmäsavulohiviipaleet pienemmiksi paloiksi ja levitä palat piirakan päälle. Viimeistele tillillä ja leikkaa annospaloiksi.