Maku

Porkkalakiusaus – lohikiusauksen vegaaninen versio ihastuttaa savuisella pikaporkkalalla

1 h 20 min
{
Aktiivinen40 min
Passiivinen40 min
Porkkalakiusaus on lohikiusauksen vegaaninen versio. Kalattomassa kiusauksessa lohi korvataan kivan savuisella, porkkanasta tehdyllä pikaporkkalalla, joka muistuttaa kylmäsavulohta. Tämän lähemmäksi kalatonta kalakiusausta on vaikea päästä.
KA
LA
MA
MU
VE
5
0
Teksti Mika Rampa
Kuvat Satu Nyström


Ainekset (4 annosta)

Pikaporkkala

  • 4porkkanaa
  • 1 rklrypsiöljyä
  • 2 tlnestesavua (esim. Poppamies Jalosavu)
  • 2 tlvalkoviinietikkaa
  • 1 tlsokeria

Kiusaus

  • 8perunaa
  • 3 kevätsipulinvartta
  • 50 gtuoretta tilliä
  • 300 gpikaporkkalaa (katso ohje yllä)
  • 2 dlkasvikermaa (esim. Planti)
  • 1 tlsuolaa
  • 1/4 tlmustapippuria
Tulosta

Porkkalakiusaus valmistuu helposti näin:

  1. Keitä porkkanat kuorineen suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja kuori porkkanat.
  2. Leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi pitkittäin veitsellä tai juustohöylällä.
  3. Sekoita keskenään öljy, nestesavu, viinietikka ja sokeri. Kaada kastike porkkanaviipaleiden päälle ja nosta jääkaappiin marinoitumaan.
  4. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipulit ja tilli.
  5. Kokoa kiusaus ja lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunoita, kevätsipulia, tilliä ja pikaporkkalaa. Voit kaataa joukkoon myös hieman porkkalan marinointilientä.
  6. Sekoita suola ja pippuri kasvikerman joukkoon. Kaada seos öljyttyyn vuokaan.
  7. Paista porkkalakiusausta 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
MITÄ PIDIT?
5