Kotivinkki

Piparitalo

0
0

Piparitalo

Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Tulosta
Mainos

Ainekset

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

1. Kuumenna siirappi ja lisää siihen mausteet.

2. Vaahdota margariini ja sokeri.

3. Lisää seokseen kananmunat yksitellen sekoittaen, jäähtynyt siirappiseos ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.

4. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä peitettynä viileässä yön yli.

5. Piirrä piparitalojen kaavat leivinpaperille. Kattojen kiinnittämisen avuksi kannattaa piparkakkutaikinasta leikata päätyseinän pituinen, parin sentin paksuinen palkki ja siihen erimittaisia saman levyisiä tukia, näin katto pysyy tukevasti paikallaan eikä romahda rakennuksen sisään.

6. Jaa taikina osiin ja kauli jokaisesta osasta vuorollaan ohut noin 3–5 mm:n paksuinen taikinalevy jauhotetulla leivinpöydällä. Säilytä loput taikinasta viileässä leipomisen ajan.

7. Siirrä kaulittu taikinalevy kaulimen päälle ja nosta se kaulimen avulla leivinpaperille uunipellin päälle. Leikkaa varsinkin piparkakkutalon suuret osat suoraan uunipellin päälle. Näin ne pysyvät helpommin muodossaan.

8. Paista samalla pellillä samankokoisia paloja. Pienet palat paistuvat 175 asteessa ja isommat 150–165 asteessa noin 7–12 minuutissa.

9. Anna pipareiden jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla ennen kuin rupeat kokoamaan taloa.

SOKERILLA LIITTÄMINEN

1. Pane kidesokeri kuivalle paistinpannulle ja anna sen sulaa kohtalaisella lämmöllä. Kun sokeri on sulaa, säädä lämpö miedommalle, ettei sokeriliemi pala.

2. Suunnittele tarkasti kokoamisjärjestys. Nosta koottavat palat pannun lähelle ja kasta liitettävät sivut kevyesti sulaan sokeriin, varo sokeri on polttavan kuumaa. Sujauta halutessasi käsiisi puuvillahansikkaat suojaamaan ihoa. Valele hankaliin kohtiin sokerisulaa esimerkiksi puulastan avulla. Toimi nopeasti, sillä sokeri kovettuu vauhdilla.

SUKLAALLA LIITTÄMINEN

1. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteen päällä metallikulhossa. Pane sula suklaa leivinpaperista tehtyyn pursotintötteröön (kts. ohje tomusokerikuorrutteesta) ja pursota suklaata liitoskohtiin.

2. Tue liitettävät palat hyvin siksi aikaa, kun suklaa kiinteytyy.
Pieniä piparkakkutalon osia voi kiinnittää myös tomusokerikuorrutuksella. Kts. ohje alla.

TOMUSOKERIKUORRUTUS

noin 3 dl tomusokeria

1 valkuainen tai 2 rkl vettä

1. Pane valkuainen kulhoon ja lisää sekaan tomusokeria koko ajan seosta sekoittaen, kunnes seos on sopivan kiinteää kuorruttamiseen.

2. Helpon pursotinpussin valmistat leivinpaperista. Taita leivinpaperineliö kolmioksi ja kiepauta tötteröksi. Kiinnitä tötterön reuna maalarinteipillä ja täytä tomusokerikuorrutteella.

3. Leikkaa suiposta päästä ensin pois aivan pieni pala ja testaa haluamasi kuorrutteen paksuus. Leikkaa tarvittaessa aukkoa suuremmaksi.

Vinkki!

Värjää tomusokerikuorrutetta nestemäisillä karamelliväreillä haluamasi värisiksi.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä