Kotivinkki

Piparikranssikakku – hieman raikkaammassa joulukakussa on sitruunaa sekä taikinassa että täytteessä

4 h 20 min
{
Aktiivinen1 h
Passiivinen3 h 20 min
Piparikranssikakun sitruunaisesta piparitaikinasta leivotut kerrokset täytetään hedelmäisellä lemon curdilla. Kakku pehmenee jääkaapissa helposti leikattavaksi säilyttäen kauniin muotonsa.
4
0
Teksti Mika Rampa
Kuvat Hannes Paananen


Ainekset (10 annosta)

Piparitaikina

  • 1sitruunan kuori
  • 1 (n. ½ dl)sitruunan mehu
  • 125 gvoita
  • 1 dlsokeria
  • ¾ dlsiirappia
  • 1½ tlkanelia
  • 1 tlinkivääriä
  • 1 tljauhettua pomeranssinkuorta
  • 1 tljauhettua kardemummaa
  • 1 tlsuolaa
  • 1kananmuna
  • 1 tlsoodaa
  • 4½ dlvehnäjauhoja

Täyte ja kuorrute

  • 4 dlkuohukermaa
  • 1 dllemon curdia
  • 2 dltomusokeria
  • 1–2 rklvettä
  • sinistä elintarvikeväriä
  • strösseliä
Tulosta

Piparikakkukranssi valmistetaan näin:

  1. Pese sitruuna ja raasta sen kuori raastimen hienolla terällä.
  2. Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Lisää sitruunan kuori. Jäähdytä.
  3. Sekoita sitruunan mehu ja muna joukkoon. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää seokseen. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mieluiten yön yli (12 tuntia).
  4. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele palloiksi. Ripottele jauhoja leivinpaperin päälle ja kaulitse yksi pala piparitaikinaa pyöreäksi, noin 3 millin paksuiseksi levyksi. Leikkaa se tasaisen pyöreäksi lautasta (Ø 23 cm) muottina käyttäen. Leikkaa keskelle kolo juomalasilla (Ø 10 cm). Valmista samalla tavalla kolme rengasta omille leivinpapereilleen.
  5. Kaulitse viimeinen pala piparkakkutaikinaa jauhotetulla pöydällä levyksi. Leikkaa siitä erikokoisia, tähden muotoisia pipareita.
  6. Paista tähdet 200-asteisessa uunissa 5–8 minuuttia ja renkaat 175-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  7. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi. Nosta yksi piparirenkaista tarjoiluastialle. Levitä puolet lemon curdista ja puolet kermavaahdosta renkaalle. Nosta päälle toinen rengas ja lisää loput täytteistä. Nosta päällimmäiseksi kolmas rengas.
  8. Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään tasaiseksi kuorrutteeksi. Ota halutessasi osa kuorrutteesta toiseen kulhoon ja värjää se parilla tipalla sinistä elintarvikeväriä. Laita sokerikuorrute pursotinpusseihin ja koristele pienet tähtipiparkakut strösselillä.
  9. Liimaa koristellut piparkakut sokerikuorrutteella kranssikakun pintaan.
MITÄ PIDIT?
4