Maku

Perusmajoneesi

10 min
0
0

Perusmajoneesi

GL
KA
LA
MA
0
0
Teksti Marja Samuli
Kuvat Juhani Salonen
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

  • 3 kplmunaa
  • 3 rklsitruunamehua
  • 3 tldijoninsinappia
  • 3 3/4 dlrypsiöljyä
  • 1/4 tlsuolaa
  • 1/4 tlmustapippuria

Tee näin

10 min
{
AKTIIVINEN10 min
PASSIIVINEN

Ota raaka-aineet esille.
Erottele keltuaiset valkuaisista.
Sekoita keskenään keltuaiset, sinappi ja sitruunanmehu tai viinietikka tasaiseksi seokseksi.
Lisää öljyä aluksi teelusikallinen kerrallaan ja sen jälkeen ohuena norona kulhon reunaa pitkin. Sekoita seosta koko ajan. Kun majoneesi alkaa saota, voit lisätä öljyä yhä nopeammassa tahdissa.
Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sekaan muut haluamasi mausteet, kuten valkosipuli ja yrtit.
Itse tehty majoneesi säilyy tiiviissä astiassa jääkaapissa useita päiviä.
•Mikäli majoneesista tulee liian sakeaa, sitä voi ohentaa tilkalla sitruunanmehua tai viinietikkaa.
•Jos et käytä majoneesia heti, lisää sekaan tilkka vettä. Vesi auttaa majoneesin rakennetta säilymään.
•Käytä valkuaiset esimerkiksi munakkaan tai marengin valmistukseen.
• Säilyvyyttä voi parantaa käyttämällä valmistukseen hieman kypsennettyjä munankeltuaisia. Tähän on parikin tapaa:
1. Keitä kananmunia kolme minuuttia kiehuvassa vedessä. Kuori ja halkaise ne ja kaavi munankeltuaiset kulhoon. Jatka alkuperäisen ohjeen mukaan.
2. Pane keltuaiset pieneen pinnoitettuun kattilaan etikan tai sitruunanmehun, sinapin ja mausteiden kanssa. Lisää 2 rkl vettä ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kuplii pari kertaa. Nosta sivuun, anna jäähtyä ja jatka ohjeen mukaan.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä