Peltirieska – pyöräytä perinneleivän helppo arkiversio kaurahiutaleista
kasvis
45 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 30 min
Peltirieska eli savolainen ryynirieska on perinteisesti tehty piimään sekoitetuista ohrasuurimoista. Arjen hyvä pikaversio syntyy kaurahiutaleista. Päälle sopii raikas punajuuri-fetatahna.

Reseptin ainekset 12 palaa
Peltirieska
5 dltäysmaitoa
200 gturkkilaista jugurttia
5 dlkaurahiutaleita
2munaa
1½ tlsuolaa
25 gvoita sulatettuna
Punajuuri-fetatahna
200 gpunajuuria
100 gfetaa
1 dlturkkilaista jogurttia
2 tlsitruunan mehua
(suolaa)
Peltirieska valmistetaan näin:
- Sekoita kulhossa maito, jogurtti, kaurahiutaleet, munat ja suola. Anna turvota vähintään tunti tai mieluiten seuraavaan päivään.
- Lisää sulatettu voi ennen paistamista taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes rieska on kypsä ja kauniin kullanruskea.
- Valmista punajuuri-fetatahna. Kuori ja kuutioi punajuuret. Keitä kuutiot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta punajuuret sauvasekoittimella.
- Murustele feta punajuurisoseen joukkoon ja lisää samalla jogurtti ja sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi. Tarkista suola.