Kotivinkki

Parhaat karjalanpiirakat

2 h
2.7
0

Parhaat karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat ovat perinneherkkujen aatelia. Älä pety, jos ensimmäiset piirakat eivät näytä täydellisiltä – maku on varmasti hyvä. Harjoitus tekee mestarin, ja on monta ”oikeaa” tapaa rypyttää piirakat. Oma kädenjälki saa näkyä!
Teksti Jatta Heinlahti
Kuvat Kaisu Jouppi
Tulosta
Mainos

Ainekset (16-20 kpl)

  • 1 ½ dlkylmää vettä
  • 1 rklöljyä
  • ¾ tlsuolaa
  • 3 dltäysjyväruisjauhoja
  • 1 dlvehnäjauhoja

Täyte

  • 2 ½ dlvettä
  • 2 dlpuuroriisiä
  • 7 ½ dlmaitoa
  • ½ tlsuolaa

Voiteluun

  • voita sulatettuna
  • vettä

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN2 h
PASSIIVINEN

1. Valmista ensin täyte. Keitä vesi, lisää riisi kiehuvaan veteen, ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia. Sekoita välillä pohjasta asti. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.

2. Valmista taikina. Sekoita kylmään veteen puuhaarukalla öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.

3. Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli yhdestä taikinapalasta levy, jonka paksuus on noin ½ senttiä.

4. Painele levystä juomalasilla paloja, ”kakkaroita”. Laita kakkarat pinoihin, ja peitä ne leivinliinalla, jotta taikina ei kuivu.

5. Kauli kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Pinoa kuoret päällekkäin ja ripottele niiden väliin ruisjauhoja. Peitä kuoripinot leivinliinalla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.

6. Ota kuoret leivinpöydälle ja nosta jokaisen kuoren keskelle ruokalusikallinen eli noin yhden sentin paksuinen kerros puuroa. Jätä kuoren reunoille kaksi senttiä tyhjää tilaa.

7. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Siirrä karjalanpiirakat uunipellille leivinpaperin päälle.

8. Valmista toisesta taikinapalasta piirakat kuten kohdissa 3–7. Tee samoin kolmannelle taikinapalalle, kun toinen piirakkaerä on paistumassa.

9. Paista piiraita 275-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

10. Voitele paistetut karjalanpiirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä. Laita lämpimät karjalanpiirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja -liinalla.

Vinkki:  Ruistaikina kuivuu nopeasti ja on kuivana hankala kaulita. Jos haluat varmistaa, että taikina ei kuivu, voit  peittää kaulitut piirakkalevyt tuorekelmulla.

MITÄ PIDIT?
2.7
Katso myös nämä