Panforte – tuo jouluun Toscanan tunnelmaa viikunalla ja pähkinöillä rikastetulla kakulla

2 h 10 min
{
Aktiivinen
40 min
Passiivinen
1 h 30 min
Panforte on italialainen joulukakku, joka säilyy hyvin jääkaapissa. Kakussa on paljon pähkinöitä ja viikunoita, ja sen nimi tarkoittaakin kirjaimellisesti "vahvaa leipää". Pieni pala sopii täydellisesti vahvan kahvikupposen seuraksi.
MU
MA
0
0
Julkaistu: 16.11.2022


Reseptin ainekset (16 palaa)

  • 1 dlhasselpähkinöitä
  • 1 dlmanteleita
  • ½ dlpistaasipähkinöitä
  • 3 dlkuivattuja viikunoita
  • 100 gtummaa suklaata
  • 1 rklraastettua appelsiininkuorta
  • 1 dlvehnäjauhoa
  • 2 rklkaakaojauhetta
  • 2 tlpiparkakkumaustetta
  • 1 tlkanelia
  • ¼ tlmustapippuria
  • 1 dlsokeria
  • ¾ dlhunajaa

Lisäksi

  • 1 rklkaakaojauhetta vuoan jauhotukseen
  • 1 rkltomusokeria koristeluun
  • 4tuoretta viikunaa
Tulosta

Panforte – ohje:

  1. Öljyä irtopohjakakkuvuoka (ø 20 cm) kevyesti. Ripottele reunoille kaakaojauhetta ja leikkaa pohjalle pala leivinpaperia.
  2. Levitä pähkinät uunipellille ja paahda uunissa 150 asteessa 5–10 minuuttia.
  3. Laita pähkinät keittiöpyyhkeeseen ja hiero käsien välissä niin, että kuoret irtoavat. Erottele pähkinät kuorista. Pilko kuivahedelmät ja rouhi suklaa.
  4. Raasta appelsiininkuorta isoon kulhoon. Lisää jauhot, kaakao ja mausteet.
  5. Mittaa kattilaan sokeri ja hunaja. Kuumenna niin, että sokeri liukenee. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää siirappiin rouhittu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
  6. Kaada suklaaseos jauhojen joukkoon. Lisää pähkinät ja kuivahedelmät ja sekoita nopeasti tukevalla lastalla tasaiseksi massaksi. Seos on paksua ja tahmeaa. Kumoa taikina vuokaan.
  7. Nosta uunin lämpö 180 asteeseen. Paista kakkua 30–35 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman pehmeän tuntuiseksi. Jäähdytä kakkua ensin vuoassa noin 15 minuuttia.
  8. Irrota kakun reunat varovasti veitsellä vuoasta, avaa irtopohjavuoan rengas ja annan kakun jäähtyä vuoassa.
  9. Poista jäähtyneen kakun pohjasta leivinpaperi. Koristele panforte tomusokerilla ja viikunoilla ennen tarjoamista.

Vinkki!

Panforte on oivallinen ruokalahja, sillä se säilyy jopa viikkoja jääkaapissa kelmuun käärittynä.

Kommentoi »