Kotivinkki

Palsternakka-jyväleipä – kakkuvuoassa paistuva rouheinen herkku saa ihanaa makua juuressoseesta

14 h 20 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
14 h
Palsternakka-jyväleipä paistetaan kakkuvuoassa, jolloin leipä saa kauniin koristeellisen pinnan. Jyvien ja siementen liottaminen saa niiden entsyymit aktivoitumaan, ja lisäksi liotus tekee siemenistä myös maukkaampia ja helpommin sulavia.
VE
3
0
Julkaistu 14.3.2020


Reseptin ainekset (2 vuokaleipää)

  • 1½ dlrikottuja ohrasuurimoita
  • ½ dlauringonkukansiemeniä
  • ½ dlkurpitsansiemeniä
  • 1 rklpellavansiemeniä
  • 1 rklseesaminsiemeniä
  • 3 dl + 2 dlvettä
  • 1 (300 g)palsternakka
  • 25 ghiivaa
  • ½ dlsiirappia
  • 3 tlsuolaa
  • 3 dlruisjauhoja
  • 5 dlhiivaleipäjauhoja
Tulosta

Palsternakka-jyväleipä valmistetaan näin:

  1. Mittaa ohrasuurimot, siemenet ja 3 dl vettä kulhoon ja nosta jääkaappiin yön yli.
  2. Kuori ja pilko palsternakka. Keitä palat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta.
  3. Yhdistä suurimo-siemenseos (vesineen) ja palsternakkasose. Lämmitä 2 dl vettä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva, siirappi ja suola. Lisää seos taikinaan.
  4. Sekoita jauhot taikinaan, mutta älä vaivaa. Kaavi taikina kahteen voideltuun leipä- tai kakkuvuokaan.
  5. Kohota leipiä huoneenlämmössä tunti tai jääkaapissa 2–3 tuntia.
  6. Paista 250 asteessa ensin 15 minuuttia, laske lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 45 minuuttia.
Kommentoi »