Kotivinkki

Palestiinalainen tuorejuusto

0
0

Kotivinkissä 6/2013 oli juttu palestiinalaisesta Murrarin perheestä, joka elää israelilaisten sotilaiden miehittämällä alueella. Heidän arkeaan tahdittavat juuston valmistus, jalkapallo ja lampaiden hoito. Perhe halusi jakaa juustoreseptinsä Kotivinkin lukijoiden kanssa. Tiukan, fetamaisen juuston tekemiseen menee noin tunti.
Tulosta
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Ainekset

  • 3 lraaka- tai tinkimaitoa
  • 1 rkljuustonjuoksutinta
  • n. 10 kplpuuvillaisia liinoja (20 x 20 cm)

Säilöntäliemi

  • n. 3 lkylmää vettä
  • 4 rklsuolaa

Välineet

  • 2 kplpuista työlautaa
  • paino

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

Näin teet juuston

1. Aloita juustonvalmistus lämmittämällä raaka- tai tinkimaito liedellä kädenlämpöiseksi. Palestiinassa käytetään yleensä maitoa heti lypsyn jälkeen, mutta  uudelleenlämmitetty maito toimii myös hyvin.

2. Mittaa sekaan juustonjuoksutin ja anna lämpötilan nousta vielä muutama aste. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen seistä jähmettymässä noin puoli tuntia.

3. Aseta toinen puinen leikkuulauta/leivonta-alusta tiskialtaan viereen pieneen kulmaan siten, että juustoista valuva hera valuu altaaseen. Aseta puuvillaliina vasemmalle kämmenelle auki ja anna  liinan päiden roikkua käden ulkopuolella. Mittaa oikealla kädellä noin kämmenen kokoinen pala juustomassaa ja aseta se vasemmalla kädellä olevalle liinalle.

5. Kerää liinan päät yhteen ja purista juusto liinan sisällä tiiviiksi palloksi. Kierrä liinan päät, taita ne juustopallon alle ja aseta pallo laudalle makaamaan. Tee sama lopulle juustomassalle.

6. Kun koko juustomassa on kieritetty palloiksi, jätä pallot lepäämään laudalle noin 10 minuutiksi. 

7. Valuttamisen jälkeen avaa juustopallot yksi kerrallaan ja kääri ne uudestaan tiukemmalle liinan sisään. Anna jälleen valua n. 10 minuuttia ja toista käsittely vielä kerran.

8. Kun juustopallot on kääritty kolmannen kerran liinan sisään, aseta niiden päälle toinen puinen lauta ja laudan päälle parin kilon paino. Jätä pallot valumaan vielä tunniksi.

9. Kun juustot ovat valuneet, poista niistä liinat ja aseta ne kannelliseen säilytysastiaan, jossa on suolavettä. Koska juustomassassa ei itsessään ole suolaa, on juustojen hyvä seistä liemessä vähintään vuorokausi. Mikäli haluat oikaista marinoinnissa, voit lisätä suolaa suoraan juustomassaan. Juustot voi myös säilöä oliiviöljyyn, joka on maustettu yrteillä, kuten timjamilla, rosmariinilla tai salvialla.

Raakamaito ja juoksutin 

Raakamaitoa voi ostaa Suomessa mm. maatilapuodeista sekä Eat& Joy -liikkeistä. Juustonjuoksutinta myyvät apteekit sekä hyvin varustetut päivittäistavarakaupat.

Raakamaitoa ja siitä valmistettua juustoa ei suositella aivan pikkulapsille, vanhuksille tai raskaana oleville naisille. 

Tietoa juustosta

1. Herkullisen palestiinalaisen tuorejuuston salaisuus on sen tiukka, fetamainen koostumus. Juustoa voi syödä sellaisenaan tai sitä voi käyttää fetan tapaan salaateissa tai halloumin tapaan paistettuna ja hunajalla valeltuna lisukkeenä. Juustonvalmistus on äärimmäisen helppoa, joskin hieman aikaavievää puuhaa. Sitä on helppo tehdä myös yhdessä lapsien kanssa.

2. Juuston koostumus saadaan aikaiseksi sillä, että juustomassa puristetaan kolme kertaa tiiviiksi palloksi pienen liinan sisään. Jokaisen uudelleenpuristuksen jälkeen heran annetaan valua juustomassasta pois.

MITÄ PIDIT?
0