Maku

Pähkinäinen filotorttu (Baklava)

1 h 30 min
3.8
4

Pähkinäinen filotorttu (Baklava)

MU
KA
4
3.8
Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 palaa)

  • 450 gfilotaikinaa (pakaste)

Voiteluun

  • 170 gvoita

Täyte

  • 2 1/2 dlsaksanpähkinöitä (rouhittuna)
  • 2 1/2 dlmantelirouhetta
  • 1/2 dlsokeria
  • 2 tlkanelia
  • 1 tlkardemummaa
  • 1/4 tlneilikkaa

Siirappi

  • 3 dlvettä
  • 2 dlsokeria
  • 1/2 dlhunajaa
  • 1 kplsitruunaa (mehu + kuorisuikale)

Lisäksi

  • Koristeluun neilikoita

Tee näin

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN45 min

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Sulata voi mikroaaltouunissa pienellä teholla.

Sekoita kulhossa täytteen ainekset.

Pane uunivuoan (20 × 30 × 5 cm) pohjalle 2 mittojen mukaan leikattua leivinpaperipalaa ristikkäin. Taita papereiden liepeet vuoan yli.

Leikkaa taikinakäärö poikki, jolloin saat 2 lähes 20 cm leveää taikinakaistalenippua. Avaa yksi käärö työpöydälle ja voitele päällimmäinen levy voisulalla. Nosta taikinapala vuokaan ja tee näin 4–5 taikinakerrosta. Levitä vuokaan 1/3 täytteestä. Toista tämä vielä 2 kertaa, eli täytekerroksia tulee 3. Levitä päälle vielä 4–5 kerrosta filoa ja voitele pinta lopulla voisulalla. Leikkaa terävällä veitsellä kerrosten läpi vinoneliökuvioita ja paina jokaisen palan keskelle neilikka.

Paista baklavaleivonnaista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Laske lämpö 150 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. Tarkkaile, ettei pinta pääse ruskistumaan liikkaa.

Keitä siirappi paistumisen aikana. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, hunaja, sitruunamehu ja kuorisuikale. Keitä noin 10 minuuttia. Poista kuorisuikale ja mausta halutessasi yhdellä ruokalusikallisella appelsiininkukkavedellä.

Kaada siivilöity liemi pähkinäisen filotortun päälle ja anna baklavan vetäytyä peitettynä mielellään seuraavaan päivään.

Leikkaa vinoneliöt vielä uudestaan leikkausjälkiä pitkin annospaloiksi.

  • Jos haluat baklavaleivonnaisista tasakokoisia ja -muotoisia, leikkaa baklava epäperinteisesti neliön muotoisiksi.
MITÄ PIDIT?
3.8
Katso myös nämä