Kotivinkki

Pähkinä-kolapiirakka

3 h 15 min
0
0

Pähkinä-kolapiirakka

Pähkinä-kolapiirakka saa pinnalleen suolakiteitä tasapainottamaan makeaa elämystä.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (12–15 palaa)

Kauramurupohja

  • 125 gvoita
  • 2 ½ dlvehnäjauhoja
  • 1 dlkaurahiutaleita
  • ½ dltomusokeria
  • 1kananmuna

Kolatäyte

  • 4 dlkuohu- tai vispikermaa
  • 3 dlsokeria
  • 1 dlfariinisokeria
  • 1 ½ dlvaaleaa siirappia
  • 1 tlinkivääriä
  • 50 gvoita

Pinnalle

  • 1 dlcashewpähkinöitä
  • (suolakiteitä)

Tee näin

3 h 15 min
{
AKTIIVINEN1 h 15 min
PASSIIVINEN2 h

1. Kuutioi jääkaappikylmä voi. Laita se teholeikkurilla varustetun monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, hiutaleet ja sokeri. Aja ainekset murumaiseksi seokseksi. Voit myös nyppiä ainekset muruseokseksi käsin.
 

2. Lisää kananmuna ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun. Nosta se jääkaappiin jähmettymään vähintään 30 minuutiksi.
 

3. Pingota halkaisijaltaan 24 cm olevan irtopohjavuoan pohjan reunojen väliin leivinpaperi. Voitele reunat.
4. Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä noin 5 mm paksuksi pyöreäksi levyksi. Kiepauta levy kaulimen ympärille ja siirrä se vuokaan. Painele taikinalevy reunoille ja siisti yläreunat halutessasi veitsellä.
 

5. Painele pohjan päälle ja etenkin reunojen myötäisesti toinen leivinpaperiarkki niin, että reunat eivät pääse valumaan paistamisen aikana. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 10–15 minuuttia.
 

6. Mittaa paksupohjaiseen, noin 2 litran kattilaan kaikki kolan ainekset voita lukuun ottamatta. Keitä seosta noin tunnin ajan kattilassa ilman kantta, välillä sekoittaen. Tee viimeisen 15 minuutin aikana kuulakokeita, eli pudota tippa seosta kylmään vesilasiin. Jos kola jähmettyy sormenpäissä muotoiltavaksi palloksi, se on valmista.
 

7. Sekoita paloiteltu voi kuuman kolan joukkoon. Kumoa kolatäyte paistetulle piiraspohjalle. Ripottele pinnalle rouhitut ja kuivalla pannulla paahdetut cashewpähkinät.
 

8. Anna piiraan jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle suolakiteitä tasapainottamaan makuelämystä. Säilytä pähkinä-kolapiirakkaa jääkaapissa suljetussa rasiassa.

Vinkki!

Piirakan valmistumiseen kuluu 15 min + kolan keittäminen + piirakan jähmettyminen.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä