Päärynä-frangipanepiiras

0
0

Päärynä-frangipanepiiras

Ranskalainen frangipane-täyte suorastaan vaatii seurakseen päärynöitä, ja tumman suklaan maku viimeistelee elegantin leivoksen.
Teksti Lunni leipoo
Kuvat Lunni leipoo
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 palaa)

Pohja

  • 75 gvoita
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1/4 dltomusokeria
  • 1/2 kplmunaa
  • 1 tlkylmää vettä

Täyte

  • 2 kplpäärynää (pientä)
  • 40 gvoita
  • 1 dltomusokeria
  • 1 1/2 kplmunaa
  • 2 rklkaakaojauhetta
  • 40 gmantelijauhoja

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

Valmista ensin pohja. Nypi voi jauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi seokseksi, voit käyttää myös monitoimikonetta. Riko muna lasiin, sekoita haarukalla rakenne rikki. Lisää joukkoon puolikas kananmuna ja kylmä vesi, sekoita nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja ja painele kasaan, kääräise tuorekelmuun ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Kauli kylmennyt taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Nosta kaulimen avulla joko kahden 15-senttisen piirakkavuoan tai suuremman vuoan (halkaisija n. 24–26 cm) päälle. Painele varovaisesti reunoille, leikkaa ylimenevä taikina. Pistele haarukalla reikiä pohjalle ja reunoille. Aseta päälle leivinpaperi ja kaada herneitä tai kuivaa riisiä painoksi. Paista uunissa n. 5–10 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä.

Valmista frangipane-täyte vatkaamalla huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa kuoheaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat joukkoon vähän kerrallaan samalla vatkaten. Lopuksi sekoita joukkoon kaakaojauhe ja mantelijauho.

Kuori päärynät ja halkaise keskeltä, poista veitsellä kova sisus. Viipaloi päärynät haluamallasi tavalla.

Levitä frangipane jäähtyneiden pohjien päälle tasaisesti, painele päälle päärynäviipaleet haluamaasi muotoon. Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes täyte on selvästi kohonnut ja tuntuu kypsältä koskiessa. Anna jäähtyä, viimeistele kaakaojauheella tai tomusokerilla.

Vinkki!

Jos haluat tehdä mieluummin yhden ison piiraan, paistoaikaa kannattaa nostaa n. 20–25 minuuttiin. Tarkkaile täytteen kypsyyttä: sen tulee olla pinnalta aivan kuivan näköistä ja tuntua kiinteältä koskiessa.
MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä