Kotivinkki

Paahdettua jääkellarin lohta ja sinappimajoneesia tillinäkkärillä

0
0

Paahdettua jääkellarin lohta ja sinappimajoneesia tillinäkkärillä

Teksti Kotivinkki
Kuvat Kaisa Rautaheimo
Tulosta
Mainos

Ainekset

PAAHDETTU JÄÄKELLARIN LOHI:

  • 500 glohifileetä
  • 1 lvettä
  • 100 gmerisuolaa
  • 75 gsokeria
  • tillinoksia koristeluun

TILLINÄKKÄRI:

  • 2½ dlmaitoa
  • ¼ pkttuorehiivaa
  • 1 rklhunajaa
  • 250 gruisjauhoja
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1 rklkuivattua tilliä
  • ½ rklsuolaa
  • ½ tlsoodaa
  • noin 1 dlseesaminsiemeniä

SINAPPIMAJONEESI:

  • 1kananmunaa
  • 3 dlrypsiöljyä
  • 1 tlkarkeaa dijon-sinappia
  • 2 tlsitruunamehua
  • 1 tlsuolaa
  • hyppysellinen mustapippuria

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

PAAHDETTU JÄÄKELLARIN LOHI

1. Nypi kalasta ruodot ja poista nahka. Laita kalafilee nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle. Työnnä veitsi nahan ja kalan lihan väliin. Ota nahasta tukeva ote kalapiikillä ja työnnä veistä pienessä kulmassa nahkaa (ts. leikkuulautaa) vasten, jolloin itse kalaa jää mahdollisimman vähän kiinni nahkaan.

2. Tee liemi. Kuumenna puolet vedestä. Lisää suola ja sokeri ja sekoita, kunnes ne sulavat. Lisää loppu vesi kylmänä. Anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu hyvin kuumaksi. Paahda kala molemmin puolin noin kymmenen sekuntia puoleltaan.

4. Laita kala liemeen. Huolehdi, että se on kokonaan nesteen alla. Laita tarvittaessa päälle voipaperi, joka pitää kalan pinnan alla. Anna maustua jääkaapissa 4–6 päivää.

5. Leikkaa kalasta noin ½ cm:n viipaleita. Sapaspaloja varten leikkaa viipaleet vielä noin 2 x 2 cm:n paloiksi. Koristele tillillä.

TILLINÄKKÄRI

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää maitoon murennettu hiiva ja hunaja.

2. Sekoita ruisjauhoihin vehnäjauhot, tilli, suola ja sooda. Lisää jauhoseos maidon joukkoon. Alusta taikina huolella. Peitä taikina liinalla ja nosta se pariksi tunniksi viileään.

3. Kauli taikina ohueksi levyksi. Ajele levy ruutukaulimella tai pistele tiuhaan haarukanpiikeillä.

4. Ota taikinasta paloja ympyrämuotilla tai lasinsuulla (halkaisija noin viisi senttiä). Nosta palat leivinpaperille uunipellille.

5. Pirskota palojen päälle hieman vettä ja koristele ne seesaminsiemenillä.

6. Paista leipiä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kuivia ja kovia ja saaneet kauniin paistovärin. Anna leipien jäähtyä ritilällä. Näkkärit säilyvät useamman viikon kuivassa paikassa.

SINAPPIMAJONEESI

1. Riko kananmuna korkean ja kapean astian (kuten sauvasekoittimen mittakulhon) pohjalle. Lisää päälle sinappi, sitruunamehu, suola ja pippuri.

2. Laita sauvasekoitin valmiiksi kulhon pohjalle. Kaada öljy kulhoon.

3. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta sitä pikkuhiljaa ylöspäin. Majoneesi alkaa muodostua. Jos haluat paksumpaa majoneesia, lisää öljyä. Tarkista maku. Majoneesi säilyy hyvin jääkapissa jopa pari viikkoa.

Vinkki!

Huom: Jääkellarin lohen suolautumisaika on 4-6 VRK.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä