Oreo-keksit

2 h 30 min
4
3

Oreo-keksit

MU
3
4
Amerikkalaiset Oreo-keksit vaativat onnistuakseen useamman työvaiheen ja hieman malttia. Pientä hifistelyä kaipaava jauhopeukalo saa näistä kylmälle maitolasilliselle upean makuparin.
Teksti Anne Kukkohovi, Elina Jyväs
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

  • 4 1/2 dlvehnäjauhoja (erikois)
  • 2 dlkaakaojauhetta (VanHouten)
  • 1/2 tlruokasoodaa
  • 230 gsuolatonta voita
  • 1 tlsuolaa
  • 2 dlsokeria (erikoishieno)

Täyte

  • 60 gsuolatonta voita
  • 50 gkasvirasvalevitettä (rasvaa 70 %) (shortening, Crisco)
  • 4 dltomusokeria
  • 2 tlvaniljasokeria

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN2 h

Sekoita jauhot, siivilöity kaakaojauhe ja sooda keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi pehmeäksi vaahdoksi. Lisää suola ja vatkaa hetki. Lisää sokeri ja vatkaa pari minuuttia, kunnes vaahto on kuohkeaa.

Lisää jauhoseos muutamassa erässä, jokaisen erän jälkeen vatkaten. Kumoa taikina alustalle ja vaivaa se muotoiltavaksi. Taputtele se levyksi ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa 1–2 tuntia.

Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla 2–3 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla (Ø n. 5 cm) paloja leivinpaperille. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 min. Anna keksien jäähtyä pellillä hetki ja siirrä ne ritilälle jäähtymään.

Mittaa pehmeä voi, pehmeä kasvirasva (shortening) ja sokerit kulhoon. Vatkaa ensin hitaasti ja sitten täydellä teholla 2–3 minuuttia, kunnes täyte on vaaleaa ja kuohkeaa. Levitä tai pursota täyte keksipohjalle ja nosta toinen keksi kanneksi.

  • Tiiviin keksitaikinan työstäminen vaatii voimia. Älä lannistu!
  • Täytteen kuohkea, Domino-keksin täytettä muistuttava rakenne syntyy shortening-kasvirasvalla. Shortening-rasvaa (esim. Crisco) myyvät esimerkiksi amerikkalaisiin elintarvikkeisiin erikoistunut helsinkiläinen Behnford’s (behnfords.fi).
  • Pidä taikinapyörylöitä halutessasi hetki jääkaapissa ennen paistamista. Näin ne eivät halkeile niin helposti uunissa.
MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä