Maku

Nyhtökuusi

2 h 30 min
3.8
2

Nyhtökuusi

KA
MU
2
3.8
Joululeipä leivotaan nyhtökuuseksi. Mausteinen taikina täytetään sinihomejuustolla, kuivatuilla aprikooseilla ja saksanpähkinöillä. Suosittelemme!
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

Taikina

  • 100 gvoita
  • 5 dlpiimää
  • 50 ghiivaa
  • 1 dlsiirappia
  • 2 tlsuolaa
  • 2 tlfenkolinsiemeniä (murskattuna)
  • 2 tlkuminaa (siemeniä)
  • 2 dlruisjauhoja
  • 9 dlvehnäjauhoja

Täyte

  • 200 granskankermaa (rasvaa 38 %)
  • 300 gkuivattua aprikoosia (silputtuna)
  • 300 gsinihomejuustoa (rasvaa 30 %) (murennettuna)
  • 100 gsaksanpähkinöitä (rouhittuna)
  • 1/2 dltuoretta timjamia (silputtuna)

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN2 h

Sulata voi kattilassa. Lisää piimä ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Kaada piimä leivontakulhoon tai yleiskoneen kulhoon.

Lisää nesteeseen murennettu hiiva, siirappi, suola sekä fenkolin- ja kuminansiemenet.

Lisää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunti.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikina jauhojen avulla laajemmaksi levyksi, (noin 20 cm x 40 cm).

Levitä taikinalevylle ensin ranskankerma ja sen päälle silputut aprikoosit, rouhitut saksanpähkinät, murennettu sinihomejuusto ja timjami. Kääri taikina tiiviille rullalle.

Leikkaa rullasta 3–4 cm leveitä viipaleita. Nosta viipaleet leikkuupinta ylöspäin leivinpaperille uunipellille, joulukuusen muotoon. Saat taikinasta kaksi kuusta.

Ripottele päälle ohut kerros jauhoja. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, puolisen tuntia.

Paista nyhtökuusta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes leipä saa kauniin värin ja on kypsää.

Anna nyhtöleivän vetäytyä hetken ja tarjoa vastapaistettuna.

* Jos et ole sinihomejuuston ystävä, korvaa se samalla määrällä raastettua gruyèrejuustoa tai jotakin muuta voimakasta juustoa.

MITÄ PIDIT?
3.8
Katso myös nämä