Nisse ja nasse -pullat

2 h
4.3
0

Nisse ja nasse -pullat

Suloiset joulunisset ja nasset maistuvat niin isoille kuin pienillekin! Taikinan sahrami värjää pullat kauniin kellertäviksi ja antaa ihanan aromin. Nisse ja nasse -pullat ilahduttavat glögihetken äärellä!
Teksti Saara Törmä
Kuvat Elina Himanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (40 kpl)

Taikina

  • 5 dlkevytmaitoa
  • 50 ghiivaa
  • 2 1/2 dlsokeria
  • 2 kplmunaa
  • 1 1/2 rklkardemummaa
  • 2 tlsuolaa
  • 3 gsahramia
  • 15 dlvehnäjauhoja
  • 200 gsuolatonta voita

Täyte

  • 50 gsuolatonta voita
  • 2 tlkanelia
  • 1 dlfariinisokeria
  • 1 dlmantelirouhetta
  • 1 dlrusinoita
  • 150 gmantelimassaa

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN1 h 20 min

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää sokeri, munat, kardemumma, suola ja sahrami. Lisää jauhoja vähitellen, samalla taikinaa puuhaarukalla vatkaten.

Kun puuhaarukkaa alkaa olla hankala vääntää taikinassa, lisää pehmeä voi ja työnnä kätesi taikinaan. Vaivaa ja lisää  jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja tasaista ja irtoaa kulhon reunoista.

Peitä liinalla ja jätä kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan noin puoleksi tunniksi, kunnes taikina on kooltaan kaksinkertainen.

Vuoraa pelti leivinpaperilla. Sekoita täytteen aineet keskenään.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa hetki.

Ota taikinasta pieni joulunissen mahan kokoinen pallo, painele pallo lättänäksi letuksi ja nosta sen keskelle teelusikallinen täytettä. Nosta letun reunat ylös ja nipistä keskelle nyytiksi. Pyöritä pala uudelleennpalloksi ja nosta pellille saumapuoli alaspäin. Muotoile nisselle vielä pää, kädet ja jalat sekä tonttulakki sekä muuta haluamaasi rekvisiittaa.

Tee niin monta nisseä kuin haluat. Lopusta taikinasta voit muotoilla pikkupullia, jotka täytät samaan tapaan kuin tonttujen mahat.

Voitele pullat munalla ja ripottele pikkupullille koristeeksi esimerkiksi mantelirouhetta.

Paista nassepellillistä 225 asteessa 10–15 minuuttia.

Vinkki!

Jos pakastimessasi on tilaa, pullia kannattaa pakastaa raakana. Pakasta vastapyöritellyt pullat suuren lautasen tai pellin päällä. Kun pullat ovat kohmettuneet, kopauta ne irti alustastaan ja pussita. Ota pullat sulamaan muutamaa tuntia ennen paistamista. Muuta kohottamista ei tarvita. Voit sulattaa pullat myös jääkaapissa yli yön.
MITÄ PIDIT?
4.3
Katso myös nämä