Kotivinkki

Näyttävä ja maistuva tähtipulla

1 h 55 min
{
Aktiivinen
45 min
Passiivinen
1 h 10 min
Tähtipulla on upea tarjottava, joka syntyy tavallisesta pullataikinasta. Se kaulitaan ohuiksi pyöreiksi levyiksi ja täytetään voilla, sokerilla ja kanelilla. Katso videolta, miten kaunis tähtipulla saa muotonsa!
3.1
0
Julkaistu: 30.11.2016


Reseptin ainekset (1 kpl)

  • 5 dlmaitoa
  • 50 gtuorehiivaa
  • 2 dlsokeria
  • 1-2 tlsuolaa
  • 1 rklkardemummaa
  • 16 dlvehnäjauhoja
  • 100-150 gpehmeää voita

Täyte

  • 50 gvoita
  • 1 dlsokeria
  • 1 rklkanelia

Voitelu

  • 1muna

Koristelu

  • 1 rklmantelilastuja
  • 1 rklraesokeria
Tulosta

1. Aloita tähtipullan teko valmistamalla pullataikina juurimenetelmällä. Ota kaikki raaka-aineet ajoissa huoneenlämpöön. Kylmät ainekset jäähdyttävät taikinaa ja hidastuttavat kohoamista. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi (+ 37ºC). Liuota murusteltu hiiva maitoon. Lisää maidon joukkoon 1 dl sokeria ja sen verran jauhoja, että saat vellimäisen seoksen.

2. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen noin 10 minuutiksi, kunnes taikinajuuri kuplii. Kupliminen on merkki, että hiiva on aloittanut toimintansa, ja voit jatkaa taikinan tekoa.

3. Nosta kulho vesihauteesta ja sekoita joukkoon loppu sokeri, kardemumma, suola ja huoneenlämpöinen voi. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. 

4. Jotta tähtipulla saa hyvän sitkon, jatka taikinan vaivaamista työpöydällä 5–10 minuuttia. Käytä tarvittaessa jauhoja, jotta taikina ei tartu pöytään kiinni. Kauli taikina levyksi ja leikkaa siitä veitsellä 3 samankokoista pyöreää palaa esimerkiksi metallikulhoa (halkaisija n. 22 cm) apuna käyttäen. 

5. Lisää ensimmäiselle tähtipullan pohjalle pehmeää voita. Ripottele seuraavaksi runsaasti kanelia ja lisää sitten sokeri. Laita sen päälle vielä toinen pullalevy ja lisää sen päälle voita, kanelia ja sokeria kuten edellä. 

6. Nosta päälle kolmas pullalevy. Merkitse pullan keskikohta vesilasilla painamalla. Leikkaa terävällä veitsellä tähtipullaan neljä viiltoa (pohjoinen, etelä, itä länsi) ja sitten jokaiseen väliin vielä 2 viiltoa, jolloin niitä on yhteensä 12.

7.  Käännä vierekkäisiä "sakaroita" kaksi kierrosta vastakkaiseen suuntaan, jolloin niihin tulee kaunis kierre. Paina sakaroiden päät tukevasti yhteen. Toista sama kaikille sakaroille.

8. Laita tähtipulla kohoamaan liinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan 45 minuutiksi. Tarkista vielä kohotuksen jälkeen, että tähtipullien sakarat ovat kiinni. Voitele pulla kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja ja raesokeria. Paista tähtipullaa 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Pyörittele yli jäänyt taikina pikkupulliksi, voitele, koristele raesokerilla ja paista 225-asteessa noin 12 minuuttia.

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder
Kommentoi »