Mustikkapataleipä – yön yli kohotetusta taikinasta paistuu ihanan rapeakuorinen herkku
7 h 20 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
7 h Mustikkapataleipä valmistuu kahdesta yön yli kylmässä kohotetusta taikinasta. Vaalea ja mustikansininen taikina yhdistetään, ja näin valmiin leivän sisältä paljastuu värikäs yllätys!
KA
MU
LA
MA
0
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 20.1.2022

Mustikkapataleipä – yön yli kohotetusta taikinasta paistuu ihanan rapeakuorinen herkku
Reseptin ainekset (2 leipää)
Sininen taikina
- 3 dlvettä
- 1 ½ dlmustikoita (pakaste)
- ¼ palahiivaa
- 1 rklvaaleaa siirappia
- 1 rklrypsiöljyä
- 1 tlsuolaa
- 7–8 dlhiivaleipäjauhoja
Vaalea taikina
- 4 dlvettä
- ¼ palahiivaa
- 1 rklvaaleaa siirappia
- 1 rklrypsiöljyä
- 1 tlsuolaa
- 8 dlhiivaleipäjauhoja
Mustikkapataleipä valmistuu näin:
- Soseuta jäiset mustikat mahdollisimman hienoksi. Laita mustikkamuru kulhoon ja mittaa kuuma vesi päälle.
- Liuota hiiva lämpimään mustikkaveteen. Lisää siirappi, öljy ja suola. Alusta jauho taikinaan. Taikina saa jäädä pehmeäksi ja hieman tarttuvaksi.
- Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.
- Tee vaalea taikina samoin alustamalla jauho kädenlämpöiseen nesteeseen. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin.
- Kumoa vaalea taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Venytä se suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 40 cm × 20 cm). Kumoa mustikkataikina päälle ja venytä se samankokoiseksi.
- Leikkaa taikina kahteen osaan, niin että saat kaksi neliön muotoista, kaksikerroksista taikinapalaa. Nostele taikinan kulmat keskelle ja muotoile leivästä pyöreä esimerkiksi taikinalastan avulla. Muotoile toinen leipä samoin.
- Kohota leipiä jauhotetulla pöydällä leivinliinan alla 20 minuuttia.
- Nosta 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja kuumenna se 225 asteeseen. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta leipä tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja paista leipää 20 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia.
- Ota pata uunista ja kumoa mustikkapataleipä. Voitele pata uudelleen ja paista toinen leipä samoin.

Lanttu-pataleipä – juuresraasteen mehevyys ja pitkä kohotusaika tekevät hittileivälle taikoja
Kotivinkki

Kaunista pataleipä salvialla, basilikalla ja sarviorvokeilla – yrtti-spelttileipä on täydellisen rapea ja kuohkea
Maku

Paras pataleipä
Kotivinkki

Raparperi-pataleipä
Maku

Gluteeniton pataleipä
Maku

Gluteeniton porkkanapataleipä
Kotivinkki

Mämmi-pataleipä – maltainen herkku, joka viimeistelee pääsiäisaterian tarjoilut
Maku

Rakastatko pataleipää? Pyöräytä samalla kaavalla myös leipomotasoinen ruisleipä, gluteeniton leipä ja rapsakat sämpylät