Maku

Mustaleipä

26 h 5 min
5
3

Mustaleipä

MU
3
5
Teksti Saara Törmä
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 10 dlpiimää
  • 2 1/2 dlruismaltaita
  • 8 dlruisjauhoja
  • 25 ghiivaa
  • 1 1/2 dlsiirappia
  • 1 1/2 dlfariinisokeria
  • 1 rklsuolaa
  • 9 dlhiivaleipäjauhoja

Voiteluun

  • 1/2 dlsiirappia
  • 1/2 dlkahvijuomaa

Tee näin

26 h 5 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN25 h 45 min

Sekoita kädenlämpöiseen piimään maltaat ja puolet ruisjauhoista. Peitä kulho liinalla ja jätä lämpimään paikkaan puoleksi vuorokaudeksi. Lisää sitten loput ruisjauhot ja noin 5 g hiivaa. Jätä seos vielä lepäämään noin 8 tunniksi.

Murenna joukkoon loppu hiiva ja lisää siirappi, fariinisokeri ja suola.

Vaivaa taikinaan hiivaleipävehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Kohota taikinaa peitettynä noin tunti, nujerra se ja jaa sitten kahteen voideltuun leipävuokaan. Peitä vuoat ja jätä kohoamaan vielä noin tunniksi.

Voitele mustaleipien pinnat siirapin ja kahvin tai veden seoksella. Paista mustaleipiä 175 asteessa noin 1 tunti ja sen jälkeen 125 asteessa vielä noin 45 minuuttia. Peitä levät foliolla ensimmäisen paiston puolivälissä.

Leikkaa jäähtyneistä mustaleivistä ohuita viipaleita.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä