Maku

Mummun mustikkapiirakka

1 h 40 min
5
0

Mummun mustikkapiirakka

Teksti Sonja Blåberg
Kuvat Martti Leppä
Tulosta
Mainos

Ainekset (25 palaa)

Pohja

  • 3 dlkevytmaitoa
  • 30 ghiivaa
  • 1 kplmunaa
  • 1 dlsokeria
  • 2 tlkardemummaa
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 1 tlsuolaa
  • 8 dlvehnäjauhoja
  • 100 gleivontamargariinia (rasvaa 80 %)

Täyte

  • 12 dlmustikoita
  • 2 dlsokeria
  • 1 dlvehnäjauhoja

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Tee näin

1 h 40 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN1 h

Liuota mustikkapiirakkataikinan hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon muna, sokeri ja mausteet. Sekoita taikinaan puuhaarukalla voimakkaasti vatkaten osa jauhoista niin, että taikinaan muodostuu sitkoa.

Alusta taikina pehmeäksi vaivaamalla joukkoon loput jauhoista ja pehmeä rasva. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä. Jätä taikinasta noin 1/3 pinnalle tehtävää ristikkoa varten. Kauli taikina hieman pellin kokoa suuremmaksi levyksi. Nosta taikinalevy leivinpaperilla peitetylle pellille. Anna pohjan kohota noin 10 minuuttia ja valmista sillä välin täyte.

Survo mustikoita kevyesti, sekoita joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Kaada täyte pohjan päälle. Käännä reunat ja kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä taikinapyörällä suikaleita. Voitele suikaleet ja reunat munalla. Nosta suikaleet ristikoksi mustikkapiirakan päälle.

Paista mummun mustikkapiirakkaa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

•Käytä tuorehiivaan sijasta 1 pussi kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä silloin hieman lämpimämpää nestettä.

•Voit tehdä mummun piirakan myös puolukoista, lisää silloin täytteen sokerin määrää. Voit myös ripotella mustikoiden sekaan sattumaksi vadelmia tai mansikoita.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä