Ruoka
Maku

Moussaka kuin Kreikassa – maun salaisuus on kaneli

2 h 10 min
3.83
1

Moussaka kuin Kreikassa – maun salaisuus on kaneli

Teksti Petra Tuominen
Kuvat Antti Vettenranta
Tulosta
Mainos
Moussaka maistuu samalta kuin Kreikassa, kun teet sen tällä reseptillä. Kreikkalaisen kokin Akis Stabouliksen täyteläisen moussakan salaisuus on jauhelihakastikkeeseen lisätty kanelitanko ja valkokastikkeeseen vatkatut kananmunat. Mitä kauemmin haudutat, sen herkullisempaa saat!

Ainekset (8–10 annosta)

Moussaka

  • 1 kgmunakoisoa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 dloliiviöljyä

Jauhelihakastike

  • 1sipuli
  • 1valkosipulinkynsi
  • 1/2 dloliiviöljyä
  • 600 gnaudan paistijauhelihaa
  • 1 rkltomaattipyreetä
  • 1 1/2 dlpunaviiniä
  • 500 gtuoretta, kypsää tomaattia (ta tomaattimurskaa tai säilyketomaatteja)
  • 2 dlvettä (tai lihalientä)
  • 2laakerinlehteä
  • 2 oksaatuoretta timjamia
  • 1kanelitanko
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria

Valkokastike

  • 100 gvoita
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1 ltäysmaitoa
  • 3munaa
  • 100 gjuustoraastetta
  • 1 tljauhettua muskottipähkinää
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria

Päälle

  • 1 dljuustoraastetta (esim. kefalotiri)

Tee näin

2 h 10 min
{
AKTIIVINEN50 min
PASSIIVINEN1 h 20 min

Moussaka valmistuu näin:

  1. Leikkaa munakoisot sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta munakoisot pellille leivinpaperin päälle. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda munakoisoja 225-asteisessa uunissa, kunnes ne pehmenevät ja pinta saa väriä, noin 20 minuuttia.
  2. Valmista jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna puolet öljystä paistinpannulla ja ruskista jauheliha. Kuumenna kattila, lisää loppu öljy ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää ruskistettu jauheliha, tomaattipyree ja halutessasi punaviiniä ja anna porista hetki. Lisää tomaatit, vesi tai lihaliemi ja mausteet. Hauduta noin tunti. Maista. Lopputulos pitää olla tiivis ja maukas. Poista laakerinlehdet ja kanelitanko.
  3. Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Paista 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää lämmitetty maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen, jotta kastike ei paakkuunnu. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Sekoita kulhossa munat ja juustoraaste. Mausta kastike, siirrä pois liedeltä ja vatkaa joukkoon juustoraaste-munaseos.
  4. Kokoa moussaka korkeareunaiseen kolmen litran uunivuokaan. Lado ensin kerros munakoisoja ja lisää jauhelihakastike. Levitä sitten loput munakoisot. Tasoita pinta ja ripottele päälle puolet juustoraasteesta. Kaada päälle tasaisesti valkokastike ja ripottele loppu juustoraaste.
  5. Paista moussakaa 150-asteisen uunin keskitasolla tunnin ajan. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka foliolla. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.
MITÄ PIDIT?
3.83