Moussaka kuin Kreikassa – maun salaisuus on kaneli
2 h 10 min
{
Aktiivinen
50 minPassiivinen
1 h 20 minMoussaka maistuu samalta kuin Kreikassa, kun teet sen tällä reseptillä. Kreikkalaisen kokin Akis Stabouliksen täyteläisen moussakan salaisuus on jauhelihakastikkeeseen lisätty kanelitanko ja valkokastikkeeseen vatkatut kananmunat. Mitä kauemmin haudutat, sen herkullisempaa saat!
3.8
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 21.8.2018

Moussaka kuin Kreikassa – maun salaisuus on kaneli
Reseptin ainekset (8–10 annosta)
Moussaka
- 1 kgmunakoisoa
- 1/2 tlsuolaa
- 1/2 dloliiviöljyä
Jauhelihakastike
- 1sipuli
- 1valkosipulinkynsi
- 1/2 dloliiviöljyä
- 600 gnaudan paistijauhelihaa
- 1 rkltomaattipyreetä
- 1 1/2 dlpunaviiniä
- 500 gtuoretta, kypsää tomaattia (ta tomaattimurskaa tai säilyketomaatteja)
- 2 dlvettä (tai lihalientä)
- 2laakerinlehteä
- 2 oksaatuoretta timjamia
- 1kanelitanko
- 1/2 tlsuolaa
- 1/2 tlmustapippuria
Valkokastike
- 100 gvoita
- 2 dlvehnäjauhoja
- 1 ltäysmaitoa
- 3munaa
- 100 gjuustoraastetta
- 1 tljauhettua muskottipähkinää
- 1/2 tlsuolaa
- 1/2 tlmustapippuria
Päälle
- 1 dljuustoraastetta (esim. kefalotiri)
Moussaka valmistuu näin:
- Leikkaa munakoisot sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta munakoisot pellille leivinpaperin päälle. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda munakoisoja 225-asteisessa uunissa, kunnes ne pehmenevät ja pinta saa väriä, noin 20 minuuttia.
- Valmista jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna puolet öljystä paistinpannulla ja ruskista jauheliha. Kuumenna kattila, lisää loppu öljy ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää ruskistettu jauheliha, tomaattipyree ja halutessasi punaviiniä ja anna porista hetki. Lisää tomaatit, vesi tai lihaliemi ja mausteet. Hauduta noin tunti. Maista. Lopputulos pitää olla tiivis ja maukas. Poista laakerinlehdet ja kanelitanko.
- Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Paista 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää lämmitetty maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen, jotta kastike ei paakkuunnu. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Sekoita kulhossa munat ja juustoraaste. Mausta kastike, siirrä pois liedeltä ja vatkaa joukkoon juustoraaste-munaseos.
- Kokoa moussaka korkeareunaiseen kolmen litran uunivuokaan. Lado ensin kerros munakoisoja ja lisää jauhelihakastike. Levitä sitten loput munakoisot. Tasoita pinta ja ripottele päälle puolet juustoraasteesta. Kaada päälle tasaisesti valkokastike ja ripottele loppu juustoraaste.
- Paista moussakaa 150-asteisen uunin keskitasolla tunnin ajan. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka foliolla. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kreetalainen moussaka
Maku

Moussaka pannulla
Kotivinkki

Tiesitkö, että perunankuorista saa rapeat sipsit? Perunankuorisipsit kruunaa valkosipulinen skordalia-dippi
Kotivinkki

Vihreä kreikkalainen salaatti
Kotivinkki

Kreikkalainen salaatti ja paistettu feta
Maku

Kreikkalainen perunamunakas
Maku

Lammas-flatbread
Maku

Grillattu kreikkalainen salaatti
Maku