Porkkanakierreleipä – herkullinen yrttivoi viimeistelee näyttävän leipomuksen
munaton
kasvis
1 h 40 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 1 h 20 min
Rouhean kierreleivän nesteenä toimii porkkanasose, eikä muuta nestettä tarvita. Päälle levitettävä yrttivoi tekee leivästä vastustamattoman. Nosta tarjolle vaikkapa brunssipöytään tai keiton kaveriksi!

Reseptin ainekset 1 leipä
3 dlporkkanasosetta tai porkkanaista sosekeittoa
25 ghiivaa tai ½ ps kuivahiivaa
1 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
1 tlsuolaa
noin 6 dlsämpyläjauhoja (esim. kolmen viljan)
½ dlauringonkukansiemeniä
2 rklrypsiöljyä tai voisulaa
Yrttivoi
100 gvoita
1valkosipulinkynsi
1 dltuoreyrttejä hienonnettuna (persiljaa, lehtipersiljaa, timjamia, basilikaa, rakuunaa)
⅓ tlsuolaa
Porkkanakierreleipä – ohje:
- Lämmitä porkkanasose noin 42-asteiseksi. Sekoita hiiva soseeseen. Lisää hunaja, suola ja vähitellen jauhoja.
- Sekoita auringonkukansiemenet ja öljy taikinaan. Alusta loput jauhot. Taikina on sopivaa, kun se irtoaa kulhon reunoilta pehmeäksi palloksi. Jauhomäärä riippuu soseen ja sämpyläjauhojen koostumuksesta.
- Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
- Painele taikinasta ilmakuplat pois. Tee työpöydälle tilaa, jotta saat mahtumaan 1,5 metriä pitkän pötkön. Pyörittele taikinasta noin 2,5 sentin paksuinen ja 1,5 metrin pituinen pötkö.
- Halkaise pötkö pitkittäin keskeltä, niin että toinen pää jää kiinni. Kieputa säikeet toistensa ympäri kierteelle. Kieputa kierre edelleen spiraaliksi leivinpaperin päälle pellille.
- Kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
- Paista leipää 200 asteessa uunin keskitasolla 20−30 minuuttia.
- Sekoita yrttivoi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna yrtit. Pehmitä voi ja sekoita muut aineet siihen.
- Voitele porkkanakierreleivän pinta yrttivoilla heti uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa loppu yrttivoi erikseen.
Vinkki!
Yrttivoin tilalla voit tarjota leivän kanssa tuorejuustoa, hummusta, oliivi- tai avokadotahnaa.