Mausteiset perunapiirakat

3 h 15 min
5
0

Mausteiset perunapiirakat

Mausteiset perunapiirakat yhdistävät perinteisten perunapiirakoiden muodon ja afrikkalaiset maut. Lopputuloksena on herkullisia pikkupiiraita, jotka sopivat vaikkapa juhlien suolaiseen tarjoiluun.
Teksti Saara Törmä
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset (50 kpl)

Täyte

  • 1000 gperunaa (jauhoinen)
  • 400 gvuohenmaitojuustoa
  • 1 dloliiviöljyä
  • 1 dlvalkoviinietikkaa
  • 2 dltuoretta korianteria
  • 2 kplvalkosipulia (solo)
  • 1 1/2 rkljuustokuminaa
  • 1 rklsuolaa
  • 1 rklsokeria
  • 1 tlcayennenpippuria
  • 1 tlneilikkaa
  • 2 kplmunaa

Taikina

  • 3 dlruisjauhoja
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 2 dlvettä
  • 2 rklruokaöljyä
  • 1 tlsuolaa

Jälkivoiteluun

  • 1 dlvettä
  • 75 gvoita

Tee näin

3 h 15 min
{
AKTIIVINEN2 h 30 min
PASSIIVINEN45 min

Tee ensin täyte. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Valuta vesi pois ja survo perunat. Lisää perunoiden joukkoon murennettu feta- tai vuohenjuusto.

Mittaa öljy, etikka, korianteri, valkosipulit ja mausteet tehosekoittimeen ja aja seos tasaiseksi. (Voit silputa ja sekoittaa ainekset myös käsin.) Kaada mausteseos perunaseoksen joukkoon. Vatkaa lopuksi seokseen munat sähkövatkaimella.

Sekoita taikinan aineet keskenään. Taikina jää löysähköksi. Jauhota leivinpöytä vehnäjauhoilla. Jaa taikina viiteen osaan.

Jos käytössäsi on pastakone: Taputtele taikinapala kerrallaan litteäksi. Aja taikinapala pastakoneen läpi leveimmällä asetuksella useampaan kertaan. Jauhota taikina ajelukertojen välillä vehnäjauhoilla ja taittele se kolmin kerroin ennen uutta ajelua. Kun taikina pysyy hyvin muodossaan, ryhdy pienentämään telojen väliä, kunnes saat haluamasi paksuisen taikinalevyn.

Leikkaa veitsellä taikinalevystä Ø noin 10 sentin soikioita eli kuoria.

Jos toimit ilman pastakonetta: Pyöritä palat tangoiksi ja jaa kukin tanko noin kymmeneen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne pieniksi letuiksi. Pidä kaikki tangot ja letut muovilla peitettyinä, etteivät ne kuivu.

Pidä lettu jauhotettuna ja ajele se piirakkapulikalla ohueksi, soikeaksi kuoreksi.

Levitä piirakkakuorelle perunatäytettä veteen kastetun veitsen avulla, jätä reunoilta noin sentti vapaaksi. Rypytä reunat täytteen päälle peukalon ja etusormen avulla.

Nosta piirakat pelleille leivinpaperin päälle vieri viereen. Paista yhtä pellilistä kerrallaan 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes piirakat ovat kauniisti ruskistuneita.

Pakasta piirakat tarvittaessa odottamaan tarjoiluhetkeä. Sulata piirakat ja lämmitä ne 150-asteisessa uunissa tarjolle. Kiehauta kattilassa vesi tai maito ja voi. Sivele seoksella lämpimien piiraiden reunat ja pohjat.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä