0(0)
Suloinen marenki-marjapiirakka yhdistää sopivan kirpeän täytteen ja makean kuorrutteen
1 h 15 min
{
Aktiivinen 45 min
Passiivinen 30 min
Piirakan päälle pursotettava sveitsiläinen marenki ei tarvitse uunia, sillä se kypsyy vesihauteessa jo vatkausvaiheessa. Marenki-marjapiirakkaan voit hyvin käyttää pakastemarjoja – mitä happamampia, sen parempi!
Julkaistu 9.5.2023
Kotivinkki
Reseptin ainekset
8–10 palaa
Pohja
150 gpehmeää voita tai margariinia
1½ dlsokeria
1keltuainen
3 dlvehnäjauhoja
1 tlleivinjauhetta
Täyte
6 dlmarjoja sulatettuna (esim. puolukoita, punaviinimarjoja ja vadelmia)
2 rklmaissitärkkelystä
½ dlsokeria
2keltuaista
Sveitsiläinen marenki
3valkuaista
1¾ dlsokeria
Lisäksi
voita tai margariinia vuokaan
puolukkajauhetta
vadelmia

Marenki-marjapiirakka – ohje:

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa yksi keltuainen voi-sokerivaahtoon ja laita loput kaksi pieneen kattilaan odottamaan. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita. Voitele noin ø 27 cm kokoinen piirakkavuoka. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Soseuta sulaneet marjat. Lisää marjasose, maissitärkkelys ja sokeri kattilaan keltuaisten kanssa. Keitä täytettä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen 4–5 minuuttia tai kunnes täyte paksunee kiisselimäiseksi.
  3. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja kypsennä piirakkaa 200 asteessa 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  4. Kuumenna reilu puoli litraa vettä isossa kattilassa. Laita kattilan päälle sopivan kokoinen metallikulho ja tarkista, että kulhon pohja ei osu veteen. Laita valkuaiset metallikulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes sokerin kiteet ovat liuenneet ja massa on noin 60 asteista.
  5. Nosta kulho varovasti vesihauteesta. Marenki on tässä vaiheessa vielä löysähköä. Jatka marengin vatkaamista, kunnes se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi ja on kiinteä ja kauniin kiiltävää.
  6. Pursota marenki jäähtyneen piirakan päälle. Siivilöi pinnalle puolukkajauhetta ja koristele tuoreilla vadelmilla.

Vinkit!

  • Piirakkaan sujautat loput edelliskesän pakastemarjat. Mitä happamampia, sen parempi.
  • Jos marenkia jää yli, lopun voi pursottaa puhtaalle leivinpaperille. Marengit kuivuvat rapeiksi huoneenlämmössä parissa päivässä.
Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.