Kotivinkki

Manteli-luumulevy

0
0

Manteli-luumulevy

Teksti Kotivinkki
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset

TAIKINAJUURI:

  • 6 dlerikoisvehnäjauhoja
  • 50 gtuorehiivaa
  • 1 tlsokeria
  • 1½ dlmaitoa

LISÄKSI:

  • 50 ghuoneenlämpöistä voita tai margariinia
  • 1 dlsokeria
  • 1 rklvaniljasokeria
  • ½sitruunan raastettu kuori
  • 1 tlsuolaa
  • 1½ dlmaitoa

PÄÄLLE:

  • 1½ dlsmetanaa tai ranskankermaa
  • 1 dlluumumarmeladia
  • 3 rklsokeria
  • 1–1½ dlmantelilastuja
  • tomusokeria koristeluun

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

1. Pane kulhoon jauhot, tee keskelle kuoppa. Lisää kuoppaan murennettu hiiva, sokeri ja kädenlämpöiseksi lämmitetty maito.

2. Sekoita joukkoon osa reunalla olevista jauhoista ja jätä taikina­juuri peitettynä huoneen­lämpöön kohoamaan puoleksi tunniksi.

3. Kun juuri on noussut, lisää jauhorenkaan päälle paloiteltu pehmeä voi, sokerit, sitruunankuoriraaste, suola ja lopuksi kädenlämpöiseksi lämmitetty maito.

4. Alusta taikina huolella, kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Alussa taikina on tarttuvaa, mutta kun olet työstänyt sitä tarpeeksi, se saa sitkoa ja irtoaa kulhon reunoista.

5. Peitä kulho ja anna taikinan nousta lämpimässä kaksin­kertaiseksi.

6. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta pois ilmakuplat.

7. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi, uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta papereineen uunipellille.

8. Sekoita keskenään smetana tai ranskankerma ja luumu­marmeladi. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi taikinalevylle. Viimeistele leivoksen pinta mantelilastuilla ja paista sitä uunissa 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä