Manteli-luumugalette

2 h
5
0

Manteli-luumugalette

Rustiikki galettepiirakka saa täytteekseen rapeita manteleita ja pehmeäksi paistuvat luumut. Tarjoile piirakka vaikkapa vaniljajäätelön kera!
Teksti Tiina Garvey
Kuvat Tiina Garvey
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 annosta)

Pohja

  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 1 rklsokeria
  • 1/4 tlsuolaa
  • 225 gvoita (vähäsuolaista)
  • 1 - 1 1/2 dlkylmää vettä

Täyte

  • 1 dlmanteleita
  • 2 rklvehnäjauhoja
  • 3 rklsokeria
  • 1 tlkanelia
  • 6 kplluumua

Lisäksi

  • 2 rklkermaa (voiteluun)
  • 1 rklsokeria (ripotteluun)

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h 30 min

Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Nypi voikuutiot jauhoihin sormilla kunnes seokseen syntyy muruinen rakenne (herneen kokoisia muruja).

Sekoita joukkoon kylmää vettä lusikallinen kerrallaan ja sekoita kunnes taikina juuri ja juuri pysyy kasassa.

Taputtele taikina parin sentin paksuiseksi levyksi kelmun päälle, ja kääri se tiivisti kelmuun. Nosta taikina jääkaappiin 30 minuutiksi.

Rouhi mantelit veitsellä karkeaksi rouheeksi. Sekoita kulhossa manteleihin jauho, sokeri ja kaneli.

Leikkaa luumut siivuiksi.

Ota taikina jääkaapista, ja kauli se pyöreäksi levyksi jauhotetulla alustalla. Sopiva pohjan paksuus on vähän alle sentin. Nosta kaulittu pohja leivinpaperin päälle uunipellille.

Ripottele pohjan päälle tasaisesti manteliseos jättäen 5 cm reunoilta täyttämättä. Asettele manteleiden päälle luumusiivut.

Käännä taikinan reunat vapaalla tyylillä täytteen päälle.

Nosta piirakka jääkaappiin 20 minuutiksi. Voitele reunat kermalla ja ripottele päälle sokeria.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 1 h kunnes reunat ovat kauniin ruskeat ja täyte hyytyneen kuplivaa.

Vinkki!

Herkullinen galette syntyy myös muista hedelmistä kuten omenoista ja päärynöistä.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä