Mantelipohjainen mansikkatäytekakku
1 h 20 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 1 h
Mantelipohjainen mansikkatäytekakku on hurmaava kesäherkku. Tähän kakkuun tehdään myös raikas sitruunakiisseli.

Reseptin ainekset 6 annosta
Pohja
100 gvoita tai margariinia
2 dlsokeria
2kananmunaa
2 dlvehnäjauhoja
160 gmantelijauhetta
½ tlruokasoodaa
Vuoan voiteluun
1sitruunan raastettu kuori ja mehu
voita
korppujauhoja
Sitruunakiisseli
¾ dlpuristettua sitruunamehua
1 ½ dlvettä
1 ½ dlsokeria
2kananmunaa
2keltuaista
1 dlsokeria
1 ½ rklmaissitärkkelystä
75 gkylmää voita
Koristelu
2–3 dltuoreita mansikoita
½ dlpaahdettuja mantelilastuja
6–8valmista pientä marenkia
syötäviä kukkia
Mantelipohjainen mansikkatäytekakku valmistuu näin:
- Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, ja voitele ja korppujauhota vuoka kauttaaltaan.
- Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen. Lisää sekaan keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä sitruunankuori ja -mehu.
- Kumoa taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin tunnin ajan. Kokeile kypsyyttä, ja työnnä kakkuun puutikku. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, jatka paistamista. Peitä kakku foliolla, jos sen pinta tummuu liikaa.
- Mittaa kattilaan sitruunamehu, vesi ja sokeri. Kiehauta seos. Vatkaa kananmunat, keltuaiset ja maissitärkkelys sekaisin kulhossa.
- Kaada kattilasta kuuma neste hiljalleen ohuena nauhana kananmunaseokseen koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada koko seos takaisin kattilaan, kuumenna hiljalleen ja sekoittele koko ajan pohjia myöten. Älä päästä kiehumaan. Jatka sekoittaen, kunnes seos sakenee paksuksi kiisseliksi. Nosta heti pois levyltä ja kaada samantien pois kattilasta puhtaaseen kulhoon. Leikkaa kylmä voi nokareiksi ja sekoita joukkoon.
- Halkaise jäähtynyt kakkupohja kahtia. Levitä jäähtynyttä sitruunakiisseliä kakun väliin ja päälle.
- Koristele kakku halkaistuilla mansikoilla, paahdetuilla mantelilastuilla ja murennetulla marengilla sekä syötävillä kukilla. Nosta mansikkatäytekakku tarjolle.
Kakkupohjan ja sitruunakiisselin voit valmistaa jo päivä tai pari ennen tarjoilua. Kokoa mantelipohjainen mansikkatäytekakku ja koristele se kuitenkin vasta tarjoilupäivänä.