Maku

Mademuhennos – juhlapöydän maukas kalaherkku

45 min
4.3
5

Mademuhennos – juhlapöydän maukas kalaherkku

MU
5
4.3
Mademuhennos on herkullinen kalaruoka, joka vie kielen mennessään. Nappaa resepti talteen ja yllätä pöytäseurueesi mademuhennoksella!
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 annosta)

  • 800 gmadetta (nyljettynä ja perattuna)
  • 75 gpersiljaa
  • 3 dlvettä
  • 2 dlkuivaa valkoviiniä
  • 1 kpllaakerinlehteä
  • 1/2 tlmaustepippuria (kokonaisia)
  • 1/2 tlvalkopippuria (kokonaisia)
  • 1 tlsuolaa
  • 1 kplsipulia
  • 30 gvoita
  • 3 rklvehnäjauhoja (karkeita)
  • 4 dlkalalientä
  • 1/4 tljauhettua muskottipähkinää
  • 1 dlkuohukermaa

Tee näin

45 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN15 min

Huuhdo nyljetty, perattu kala nopeasti kylmällä vedellä. Kuivaa kala ja leikkaa se ruotoineen reiluiksi paloiksi. Katko persiljan varret (säästä vähän persiljaa viimeistelyyn).

Kiehauta vesi, viini, persiljat, laakerinlehti ja pippurit kattilassa. Lisää suola ja kalapalat. (Voit käyttää myös pään, josta on poistettu kidukset.) Keitä hyvin miedolla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. (Jos mateen maksa on puhdas, voit kypsentää sen samalla. Keittoaika on 3–5 minuuttia maksan koosta riippuen.)

Nostele kalapalat pois liemestä leikkuulaudalle ja anna jäähtyä. Keitä halutessasi hetki ilman kantta, jotta liemi vielä vähän tiivistyy. Siivilöi liemi talteen.

Perkaa jäähtyneet, kypsät kalapalat ruodottomiksi sormin. (Paloittele maksa.) Hienonna sipuli ja kuullota se voissa paistokasarissa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kiehauta. Kaada siivilöity kalaliemi paistokasariin. Sekoita tasaiseksi. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta reilut 5 minuuttia, kunnes kastike on paksuhkoa. Mausta muskottipähkinällä. Kääntele joukkoon kalapalat ja kerma. Kiehauta.

Tarjoa mademuhennos keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Vinkki!

Made kuuluu WWF:n kalaoppaassa suositeltaviin kalalajeihin, joiden pyynti ei aiheuta ympäristöhaittoja.
MITÄ PIDIT?
4.3
Katso myös nämä