Pehmeää ja pähkinäistä! Toscakakku yllättää: keskellä kulkee mehevä madeiralla ryyditetty luumuraita
1 h 25 min
{
Aktiivinen 40 min
Passiivinen 45 min
Luumuinen toscakakku on syksyn mehevin leivonnainen. Jos toscakakkua jää yli, säilytä se kylmässä mutta ota hyvissä ajoin esille ennen tarjoilua. Tosca on ihaninta pehmeänä ja huoneenlämpöisenä.
3 dlpähkinöitä rouhittuna (esim. pekaani-, saksan- ja/tai cashewpähkinöitä)
75 gvoita
½ dlvaaleaa siirappia
1 rklvehnäjauhoja
Lisäksi
voita ja korppujauhoja vuokaa
Luumuinen toscakakku – ohje:
Halkaise luumut, poista kivet ja leikkaa puolikkaat viipaleiksi pieneen kattilaan. Mittaa joukkoon viini ja keitä seosta noin 2–3 minuuttia. Viipaleiden kuuluu pehmetä vain aavistus ja säilyttää muotonsa. Jätä jäähtymään.
Voitele ja korppujauhota noin ø 20 cm kokoinen irtopohjavuoka.
Kääntele voisula, jauhoseos ja luumujen liemi muna-sokerivaahtoon. Kaada noin puolet taikinasta vuokaan. Levitä luumuviipaleet taikinan päälle ja kaada loppu taikina luumujen päälle. Kypsennä 175 asteessa noin 40–45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa puolisen tuntia ennen irrottamista.
Rouhi pähkinät veitsellä ja paahda kuumalla kuivalla pannulla pari minuuttia. Siirrä pähkinät pannulta ja mittaa voi, siirappi ja jauhot pannulle. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se on tasaista ja kinuskisen paksua. Siirrä pannu liedeltä ja sekoita joukkoon noin puolet pähkinöistä.
Siirrä kakku kuumaa kestävälle lautaselle tai vadille ja lusikoi tosca päälle. Paahda kakkua noin 2 minuuttia uunin grillivastusten alla tai kunnes tosca kuplii ja on muuttunut aavistuksen verran ruskeaksi. Ripottele loput pähkinät kuuman kuorrutuksen päälle.
Vinkki!
Madeiran tilalla voi käyttää muutakin makeaa ja väkevää viiniä kuten portviiniä. Sen voi korvata myös vastaavalla määrällä sokerilientä, noin ruokalusikallinen sokeria puoleen desiin vettä.