4(5)
Luumu-marenkipiirakka
2 h 10 min
{
Aktiivinen 40 min
Passiivinen 1 h 30 min
Näyttelijä Niina Lahtisen luumu-marenkipiirakkaan käytetään kotitekoista luumuhilloa. Pähkinäinen pohja ja pehmeä marenki tekevät piirakasta vastustamattoman.
Julkaistu 2.9.2014
Maku
Reseptin ainekset 10 palaa
Pohja
2 1/2 dlvehnäjauhoja
1 dlhasselpähkinöitä (jauhettuna esim. Risenta)
1 dltomusokeria
1 tlkanelia
1/4 tlsuolaa
100 gvoita
1 kplmunaa
Täyte
1 dlhilloa (luumu)
6 kplluumuja
1 dlhasselpähkinöitä (rouhittuna)
Marenki
2 kplvalkuaista
1 1/2 dlsokeria (Siro)

Valmista luumu-marenkipiirakka näin:

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi (Vaihekuva 1). Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun. Anna sen jähmettyä jääkaapissa noin tunti.

Painele taikina jauhojen avulla voidellun pyöreän (Ø 26–28 cm) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle luumuhillo.

Huuhtele ja halkaise luumut, poista kivet. Kuutioi luumut ja levitä ne hillokerroksen päälle (Vaihekuva 2). Ripottele päälle rouhitut pähkinät.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja irtoaa vuoan reunoilta.

Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan edelleen vatkaten. Vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes marenkivaahto on kovaa ja kiiltävää.

Siirrä marenki pursotuspussiin. Pursota marenki nokareiksi täytteen päälle (Vaihekuva 3).

Nosta uunilämpötila 250 asteeseen. Paista piirakkaa uunin keskitasolla muutama minuutti, kunnes marenkikerros saa kauniin värin. Tarkkaile uunia, sillä marenki palaa herkästi.

Tarjoa luumu-marenkipiirakka haaleana tai jäähtyneenä sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

  • Korvaa pohjataikinan hasselpähkinäjauhot mantelijauhoilla
  • Muuntele täytettä vaihtamalla luumuhillo omena- tai kirsikkahilloon ja luumut muihin hedelmiin.
  • Pursottamisen sijaan voit levittää marengin lusikalla aaltoilevaksi.
Valmistus vaihe vaiheelta
Vaihe 1
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun. Anna sen jähmettyä jääkaapissa noin tunti.
Vaihe 2
Painele taikina jauhojen avulla voidellun pyöreän (Ø 26–28 cm) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle luumuhillo. Huuhtele ja halkaise luumut, poista kivet. Kuutioi luumut ja levitä ne hillokerroksen päälle. Ripottele päälle rouhitut pähkinät.
Vaihe 3
Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja irtoaa vuoan reunoilta. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan edelleen vatkaten. Vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes marenkivaahto on kovaa ja kiiltävää. Siirrä marenki pursotuspussiin. Pursota marenki nokareiksi täytteen päälle. Paista piirakkaa 250 asteessa uunin keskitasolla muutama minuutti, kunnes marenkikerros saa kauniin värin.
2 kommenttia