Kotivinkki

Luumu-mantelipiiras

0
0

Luumu-mantelipiiras

Teksti Marja Samuli
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset

  • 3 dlvehnäjauhoja
  • 2 rkltomusokeria
  • 100 gvoita
  • 4 rkljääkylmää vettä

Täyte:

  • 100 gjauhettua mantelia
  • 1½ dlsokeria
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 2luomukananmunaa
  • 1luomukananmunan keltuainen
  • 2 rklvoisulaa
  • luumusiirappi
  • 3 dlvettä
  • 300 gkidesokeria
  • ½ dlhunajaa
  • 2 rklbalsamiviinietikkaa
  • 5-6kypsää luumua

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

1. Sekoita vehnäjauhoihin tomusokeri. Kuutioi huoneenlämpöinen voi ja nypi se jauhojen joukkoon tasaiseksi muruseokseksi.

2. Lisää vesi taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

3. Pyöritä taikina palloksi ja kääri se muovikelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunti.

4. Levitä mantelijauhe leivinpaperille ohueksi kerrokseksi. Paahda sitä uunin keskitasolla 200 asteessa 5–10 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa. Anna jäähtyä.

5. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.

6. Kauli taikina ohueksi levyksi. Nosta tai painele sormenpäillä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista taikinaa uunin keskitasolla 175 asteessa 8–10 minuuttia.

7. Valmista siirappiseos. Sekoita kattilassa veteen sokeri, hunaja ja viinietikka. Kuumenna seos kiehuvaksi. Anna sen kiehua hiljalleen ohueksi siirapiksi.

8. Huuhdo ja puolita luumut. Poista niistä kivet. Lisää luumut siirappiseokseen. Pienennä lämpöä ja anna hedelmien maustua 3–4 minuuttia. Nosta kattila sivuun liedeltä.

9.Kumoa manteliseos esipaistetulle piirakkapohjalle. Aseta osa luumuista harvakseltaan täytteen päälle. Säästä osa luumuista tarjoilua varten.

10.Paista piirasta uunin keskitasolla 175 asteessa 45 minuuttia tai kunnes mantelikerros on läpikypsää. Anna piiraan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Tarjoa loput luumusiirapista piiraan kanssa.
 

Vinkki!

Voit lisätä pestyt luumut siirappiin myös kokonaisina, jolloin saat pinnalle näyttävät koristeet. Muista silloin, että luumunkivet täytyy poistaa valmiista piiraasta.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä