Mummolan makuja! Lukijamme Tarun mehevät lohikukkoset saavat sisäänsä ruokaisan ohra-munatäytteen
Kasvis
Maidoton
2 h 35 min
{
Aktiivinen 35 min
Passiivinen 2 h
Lukijamme Taru Korhosen lohikukkoset saivat inspiraation kesälomaretken muistelosta. ”Tämän tyyppisiä lohikukkosia tehdään Kainuussa, ja viime kesälomaretkellä Kuhmossa maistoin Kaesan kahvilassa lohikukkosia ensimmäisen kerran. Tässä versiossa lohen kaverina on keitinpiirakoista tuttu ohra-munatäyte antamassa lisämakua ja mehevyyttä. Kukkoset tuovat mieleeni kultaiset entisajat ja mummolan”, Taru kertoo.
Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää hiiva, suola ja siirappi. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää jauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikina tasaiseksi, taikina saa olla pehmeää. Kohota liinan alla noin tunti.
Kiehauta vesi ja lisää ohrasuurimot. Keitä noin 20 minuuttia. Suurimot saavat jäädä irtonaisiksi. Valuta suurimot siivilässä ja anna jäähtyä.
Keitä munat. Kuori ja leikkaa munat pieniksi paloiksi. Huuhtele ja hienonna purjo.
Sekoita ohrasuurimot, purjo, munat ja suola. Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi.
Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Leivo taikinasta pötkö ja jaa se 15 osaan. Taputtele hyvin jauhotetulla alustalla muutaman mil lin paksuisia kakkaroita. Levitä kakkaralle ensin ohra-munatäyte ja päälle muutama lohiviipale. Nosta reunat ja ”rypytä” ne kiinni niin, että syntyy avonainen kukkonen.
Nosta kukkoset lastan avulla pellille. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria. Laita pinnalle nokare voita. 7. Paista kukkosia 225-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Koristele tillillä.