Maku

Lihapyörykät

30 min
5
0

Lihapyörykät

Teksti Marja Samuli
Kuvat Juhani Salonen
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 annosta)

  • 1000 gnaudan jauhelihaa (rasvaa 17 %)
  • 2 kplsipulia
  • 2 dlruokakermaa
  • 1 1/2 dlkorppujauhoja
  • 6 rklpestoa (punainen)
  • 1 kplmunaa
  • 1 tlsuolaa
  • 1 tlvalkopippuria

Kastike

  • 3 rkljuoksevaa margariinia (rasvaa 80 %)
  • 3 rklvehnäjauhoja
  • 3 dllihalientä
  • 1/4 dltomaattipyreetä
  • 2 1/2 dlruokakermaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria

Tee näin

30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN

Sekoita keskenään korppujauhot ja kerma. Kuullota sipulisilppu pannulla rasvassa. Anna jäähtyä.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pyörittele pulliksi.
Paista pyörykät kypsäksi pannulla tai uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Valmista kastike. Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot. Kaada sekaan lihaliemi ohuena norona koko ajan sekoittaen.
Anna kiehua hiljalleen parin minuutin ajan.
Pane sekaan tomaattipyre ja kerma.
Maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa kastike lihapyöryköiden kanssa.
•Sinkku + nuori pariskunta: Valmista puolikas annos. Mausteeksi pestokastikkeen tilalle currytahnaa, juustoraastetta tai chiliä. Tee kastike valmiista pastakastikkeesta tai kastikepohjasta itse maustamalla.
•Pienten lasten perhe: Käytä vähärasvaista tai kalkkunanjauhelihaa. Kuullotetut sipulit voi puristaa siivilän läpi. Kastike ja lihapullat tarjotaan erikseen.
•Vanhempi pariskunta: Puolikas annos. Lihaksi paisti-, lampaan- tai hirvenjauhelihaa. Kastikkeeseen esimerkiksi kantarelleja tai suppilovahveroita. Lihapullien mausteeksi esimerkiksi pinjansiemeniä, aurinkokuivattuja tomaatteja, parmesaanijuustoraastetta ja rusinoita.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä