Kotivinkki

Lihakeitto – maukasta arkiruokaa puolessa tunnissa

2 h 30 min
0
0

Lihakeitto – maukasta arkiruokaa puolessa tunnissa

Hyvä lihakeitto vaatii hieman valmisteluja, mutta maukas liemi palkitsee ehdottomasti vaivan. Soppa valmistuu puolessa tunnissa, kun keität lihan edellisenä iltana (se porisee liedellä lähes itsekseen).
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Petri Mulari
Tulosta
Mainos

Ainekset (4-6 annosta)

Lihaliemi

  • 600-700 gkeittolihaa (esimerkiksi naudan tai hirven lapaa)
  • 1 ½ lvettä
  • 2sipulia
  • 2varsisellerinvartta
  • 1laakerinlehti
  • 5mustapippuria
  • 10maustepippuria
  • 2 tlsuolaa
  • nippu persiljanvarsia

Keittoon

  • 10perunaa (kiinteämaltoista)
  • 3porkkanaa
  • ½lanttu
  • ½purjo
  • persiljaa

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN2 h

1. Laita keittoliha kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Anna veden kiehua rauhallisesti ja kuori pintaan muodostuva vaahto pois.
 

2. Kuori sipulit. Leikkaa sipulit ja varsisellerit reiluiksi paloiksi. Kun kattilaan ei juuri enää muodostu vaahtoa, lisää kasvikset, mausteet ja persiljavarret. Keitä lientä hiljaa poreillen noin 1 ½–2 tuntia.
 

3. Jätä liha kattilaan jäähtymään. Jos valmistat keiton heti, nosta liha pois liemestä, jotta se jäähtyy nopeammin leikattavaksi.
4. Siivilöi ja mittaa liemi. Sitä tulisi olla noin 1 litra. Jos lientä on enemmän, keitä sitä hetki kasaan tai lisää vettä, jos lientä on liian vähän.
 

5. Kuori ja pilko perunat suupalan kokoisiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja leikkaa lanttu pieniksi kuutioiksi. Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo.
 

6. Kiehauta lihaliemi ja lisää perunat, porkkanat ja lanttu. Keitä, kunnes ne ovat lähes kypsiä.
7. Siisti lihasta pois kalvot ja ylimääräinen rasva. Kuutioi liha. Lisää lihakuutiot ja purjo liemeen. Keitä pari minuuttia. Viimeistele hienonnetulla persiljalla.

Vinkki!

VINK VINK Pue lihakeitto juhlaan ja tarjoa sen kanssa piparjuuritahnalla maustettua smetanaa.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä