Kotivinkki

Lettutaikina x 4

1 h
0
0

Lettutaikina x 4

Lettutaikinaa voi varioida lähes loputtomiin. Kokeile kookos- ja rahkataikinaa, tai paista isoja muurinpohjalettuja. Ohukaisten seurana maistuvat marjat, hedelmät, hillot ja marmeladit. Kokeile myös hunajaa, siirappia ja jälkiruokakastikkeita. Älä unohda kermavaahtoa ja jäätelöä!
Teksti Kati Pohja
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (30 kpl)

  • 2kananmunaa
  • ½ lmaitoa
  • 2 ½ dlvehnäjauhoja
  • ½ tlsuolaa
  • 1 rklsokeria
  • ½ dlsulatettua voita tai juoksevaa margariinia

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN30 min

1. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Lisää maito ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi rasva ja sekoita.

2. Anna taikinan turvota 30 minuuttia ennen paistamista.
3. Sulata rasva lettupannulla ja kaada jokaiseen koloon noin ½ dl taikinaa. Paista keskilämmöllä, kunnes alapinta on sopivasti ruskistunut. Läännä lettu ja paista toinen puoli samoin.
4. Tarjoa lettujen kanssa marjoja ja kermavaahtoa.

Ideoita ohukaistaikinan soveltamiseen

*Anna ohukaistaikinan seistä ½–1 tuntia ennen paistamista, jotta jauhot ehtivät turvota. Jos et ehdi turvottaa taikinaa, käytä hiukan perusohjetta enemmän jauhoja.
*Maidon tilalle taikinan nesteeksi sopivat myös hapanmaitotuotteet, kivennäisvesi, erilaiset mehut sekä soija-, kaura- ja riisimaito. Osan jauhoista voi korvata täysjyväjauhoilla, hiutaleilla tai löysällä puurolla.
*Gluteenittomissa letuissa korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.
* Kananmunan voi korvata 1 dl:lla kypsästä perunasta tai kasviksista tehtyä sosetta tai 1 dl:lla banaanisosetta. Taikinan voi maustaa kardemummalla, kanelilla tai vaniljalla.
*Valuta lettutaikina 1 ½ litran limsapul­loon. Siitä taikinan saa annosteltua pannulle siististi. Muista ravistaa pulloa ennen kaatamista. Pullossa taikinan saa mukaan vaikka retkelle!

Muurinpohjaletut

Tee isoille letuille litran taikina, joka saa olla löysempi kuin peruslettutaikina. Käytä 1 l vettä ja 2 dl maitojauhetta. Voit käyttää nesteenä myös 1 l kivennäisvettä. Lisää 3 kananmunaa, 2 dl ohrajauhoja, 3 dl vehnäjauhoja,1 tl suolaa ja 1 dl rypsiöljyä. Anna taikinan turvota pari tuntia ennen paistamista.

Rahkaletut eli syrnikit

Käytä syrnikkitaikinaan 500 g maitorahkaa, 1 dl smetanaa, 4 kananmunaa, 2 dl vehnäjauhoja, ½ dl sokeria ja ½ tl suolaa. Taikina ei kaipaa rasvaa, mutta sulata voita tai margariinia pannulle paistaessasi syrnikkeja. Tarjoa rahkaletut hillon tai mansikoiden ja kermavaahdon kanssa.

Kookosletut

Käytä nesteenä 1 tlk (400 g) kookosmaitoa ja 1 dl vettä. Lisää 1 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja. Jätä taikinasta rasva pois, mutta lisää 1 rkl sokeria ja ½ tl suolaa. Sulata rasvaa pannulle paistaessasi letut. Kookoslettujen kanssa maistuvat hunaja ja vadelmat.

Kotivinkki 12/2014

Katso myös:

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä