Lehtikaalipiirakka – juustolla ja pekonilla ryyditetty kaalitäyte takaa herkullisen makuelämyksen
1 h 50 min
{
Aktiivinen 40 min
Passiivinen 1 h 10 min
Lehtikaalipiirakan täydellinen makuyhdistelmä syntyy lehtikaalista ja pekonista. Hieman makea bataattisose antaa pohjataikinaan paljon makua ja kauniin oranssin värin.
Kuori ja paloittele bataatti. Keitä palat kypsiksi vähässä vedessä. Valuta hyvin ja jäähdytä. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
Paloittele voi kulhoon ja sekoita 1,5 dl bataattisosetta joukkoon (yli jääneen soseen voit käyttää esimerkiksi sosekeittoon). Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita vain sen verran, että aineet ovat sekaisin. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Suikaloi pekoni ja hienonna sipulit. Laita pekonit kylmälle pannulle ja paista, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kuullota myös sipulit. Siirrä pekoni-sipuliseos kulhoon.
Huuhtele lehtikaalit. Irrota kovat ruodit ja suikaloi lehdet. Paista kaalisuikaleet pannulla pienessä öljytilkassa pehmeiksi. Kumoa kaalit kulhoon ja anna jäähtyä.
Jaa taikina puoliksi ja kauli yhdestä palasta leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen pyöreä levy. Nosta levy vuokaan ja painele se tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Säästä yli jääneet taikinapalat koristeita varten.
Sekoita täytteen joukkoon ranskankerma, munat ja juustoraaste sekä mausteet. Kaada täyte pohjalle.
Kauli toisesta taikinapalasta hiukan vuokaa isompi levy ja nosta piirakan päälle. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja paina reunat tiukasti vuoan reunaan.
Kauli ylimääräinen taikina levyksi ja ota muotilla tai leikkaa veitsellä lehtikoristeita. Voitele pinta munalla ja asettele koristeet piirakan pinnalle. Voitele myös koristeet.
Paista 225-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Jos koristeet tummuvat liikaa, laita leivinpaperi piirakan päälle.
Vinkki!
Krysanteemit eivät ole myrkyllisiä, mutta jos laitat niitä ruoan päälle koristeeksi, suojaa varsi esimerkiksi alumiinifoliolla.