5–5½ dlsämpyläjauhoja (esim. Sunnuntai rouheinen sämpyläjauho)
Täyte
200 glehtikaalia
1punasipulia
1yksikyntinen valkosipuli
1 rklrypsiöljyä
½ tlsuolaa
½ tlmustapippuria
150 gcheddar-mozzarellajuustoraastetta
1 dlsaksanpähkinöitä rouhittuna
Voiteluun ja pinnalle
1muna
1 dlsaksanpähkinöitä rouhittuna
Lehtikaali-juustopiiraat – ohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita muna, hiiva, siirappi tai hunaja, suola ja öljy maitoon. Vaivaa suurin osa jauhoista taikinaan. Lisää loput jauhot vähitellen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa 45 minuuttia.
Valmista täyte. Huuhtele ja kuivaa lehtikaalit. Revi lehdet irti lehtiruodista ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit ja lehtikaali öljyssä isossa paistinpannussa. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä hetki. Lisää juustoraaste ja pähkinät.
Kauli pallot ohuiksi soikeiksi levyiksi. Lusikoi täytettä (vajaa desi) pitkittäin kunkin soikion keskelle, nipistele reunat huolellisesti kiinni niin, että täyte jää taikinan sisään.
Painele kutakin pötköä ohuemmaksi, jotta ilmat poistuvat sisältä. Taita kaksin kerroin. Muotoile toinen pää suipoksi. Leikkaa molempiin reunoihin 3 vinoviiltoa, jotta saat piirakoihin lehden muodon.
Pane piirakat leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota liinan alla 20 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle pähkinärouhetta.
Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.
Valmistus vaihe vaiheelta
Vaihe 1
Jaa taikina 8 osaan. Muotoile palat pyöreiksi palloiksi ja kauli sitten ohuiksi soikeiksi levyiksi.
Vaihe 2
Lusikoi täytettä pitkittäin soikion keskelle. Nipistele reunat kiinni niin, että täyte jää taikinan sisään.
Vaihe 3
Painele pötköä ohuemmaksi. Taita se sitten kaksin kerroin. Muotoile yläpää suipoksi.
Vaihe 4
Leikkaa molempiin reunoihin 3 vinoviiltoa niin, että saat piirakoihin lehden muodon.