Maku

Lanttupiirakat ovat saaneet innoituksensa karjalanpiirakoista ja lanttukukosta

1 h 45 min
KA
MU
0
0

Lanttupiirakat yhdistävät kaksi suomalaista perinneherkkua: karjalanpiirakat ja lanttukukon. Ohratäytteiset ruiskuoriset lanttupiirakat maistuvat seuraavanakin päivänä vastaleivotuilta, kun lämmität ne uunissa.
Tulosta
Teksti Kati Pohja
Kuvat Satu Nyström

Ainekset (30 kpl)

Lanttupiirakat, täyte

  • 600 glanttua
  • 2 dlvettä
  • 1/2 tlsuolaa
  • 2 dlohrahelmiä (Torino)
  • 6 dltäysmaitoa

Taikina

  • 3 dlvettä
  • 2 rklrypsiöljyä
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 6 dlruisjauhoja

Voitelu

  • 50 gvoita (sulatettuna)
  • 1/2 dlmaitoa

Tee näin

1 h 45 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN45 min

Lanttupiirakat leivotaan näin:

  1. Kuori ja paloittele lanttu. Nosta palat kattilaan, peitä vedellä ja lisää 1 tl suolaa. Keitä lantut pehmeiksi, noin 30 minuuttia. Valuta ja soseuta.
  2. Kiehauta pinnoitetussa kattilassa vesi. Lisää suola ja ohrahelmet. Kun vesi on imeytynyt ohraan, lisää maito. Kiehauta ja anna kiehua miedolla lämmöllä ahkerasti sekoitellen, kunnes maito on imeytynyt ohraan. Sekoita joukkoon lanttusose.
  3. Mittaa kulhoon taikinan vesi, öljy ja suola. Lisää sekaan vehnäjauhot ja sen verran ruisjauhoja, että taikinasta tulee sileä ja kiinteä. Ota taikinasta pingispallon kokoisia paloja ja pyöritä ne palloiksi. Kauli pallot pulikalla ovaalin muotoisiksi piirakkapohjiksi. Levitä pohjan keskelle lusikallinen täytettä ja rypytä reunat. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Paista lanttupiirakoita 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Voitele kuumat lanttupiirakat voisulan ja maidon seoksella. Nosta liinan alle jäähtymään.
MITÄ PIDIT?
0