Lanttu-pataleipä – juuresraasteen mehevyys ja pitkä kohotusaika tekevät hittileivälle taikoja
25 h 10 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
24 h 50 minPataleivistä ihanin maustetaan lantulla. Raasta leipätaikinan joukkoon muhkeaa juuresta ja nauti höyryävän lämmin leipä voin tai margariinin kanssa. Voiko parempaa olla?
VE
0
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 27.12.2021

Lanttu-pataleipä – juuresraasteen mehevyys ja pitkä kohotusaika tekevät hittileivälle taikoja
Reseptin ainekset (1 leipä)
- 4 dlvehnäjauhoja
- 3 dlgrahamjauhoja
- 2 tlsuolaa
- ½ tlkuivahiivaa
- 3 dlvettä
- 3 dllanttua raasteena
Lisäksi
- Noin ½ dlvehnäjauhoja leipomiseen
- öljyä voiteluun
Lanttu-pataleipä valmistuu näin:
- Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja lisää reilusti kädenlämpöinen vesi (noin 42 astetta). Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi.
- Kuori ja raasta lanttu.
- Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa huoneenlämpöinen lantturaaste joukkoon. Kääntele taikina palloksi. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota vielä pöydällä noin 30 minuuttia.
- Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja kannellinen pata (2–3 l) uuniin. Kun taikina on kohonnut, ota pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta taikina kuumaan pataan, pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois, laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia.
- Kiepsauta kypsä leipä padasta puulaudalle liinan alle jäähtymään.
Vinkki!
Jos kotoa ei löydy emali- tai valurautapataa, pataleipä onnistuu myös täysteräksisessä kattilassa.

Lempeät lämpimäiset! Lantturieskat ovat taivaallinen iltapala ruskistetun pähkinävoin kanssa
Maku

Lanttulaatikkopiirakat – välipäivien lehtevä iltapala valmistuu lanttulaatikon tähteistä
Meillä kotona

Oho, sehän onkin lanttua! Helppo lanttucarbonara yhdistää pekonin ja perinteisen juureksen klassikkopastan hengessä
Maku

Palsternakka-jyväleipä – kakkuvuoassa paistuva rouheinen herkku saa ihanaa makua juuressoseesta
Kotivinkki

Kaunista pataleipä salvialla, basilikalla ja sarviorvokeilla – yrtti-spelttileipä on täydellisen rapea ja kuohkea
Maku

Gluteeniton porkkanapataleipä
Kotivinkki

Yön yli -juuressämpylät – sekoita illalla ja paista aamulla uskomattoman mehevät leipäset!
Maku

Jumalaisen rapeita! Ruokakirjailija Outi Väisäsen yön yli -ruissämpylät ihastuttavat – nappaa resepti
Maku