Kotivinkki

Lanttu-pataleipä – juuresraasteen mehevyys ja pitkä kohotusaika tekevät hittileivälle taikoja

25 h 10 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
24 h 50 min
Pataleivistä ihanin maustetaan lantulla. Raasta leipätaikinan joukkoon muhkeaa juuresta ja nauti höyryävän lämmin leipä voin tai margariinin kanssa. Voiko parempaa olla?
VE
0
0
Julkaistu: 27.12.2021


Reseptin ainekset (1 leipä)

  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 3 dlgrahamjauhoja
  • 2 tlsuolaa
  • ½ tlkuivahiivaa
  • 3 dlvettä
  • 3 dllanttua raasteena

Lisäksi

  • Noin ½ dlvehnäjauhoja leipomiseen
  • öljyä voiteluun
Tulosta

Lanttu-pataleipä valmistuu näin:

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja lisää reilusti kädenlämpöinen vesi (noin 42 astetta). Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi.
  2. Kuori ja raasta lanttu.
  3. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa huoneenlämpöinen lantturaaste joukkoon. Kääntele taikina palloksi. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota vielä pöydällä noin 30 minuuttia.
  4. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja kannellinen pata (2–3 l) uuniin. Kun taikina on kohonnut, ota pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta taikina kuumaan pataan, pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois, laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia.
  5. Kiepsauta kypsä leipä padasta puulaudalle liinan alle jäähtymään.

Vinkki!

Jos kotoa ei löydy emali- tai valurautapataa, pataleipä onnistuu myös täysteräksisessä kattilassa.

Kommentoi »