Kuohuviini-kerroskakku

6 h 45 min
4
0

Kuohuviini-kerroskakku

Kauden kuplivin kakku syntyy kuohuviinistä, jota lorautetaan sekä pohjaan että täytteeseen. Aikuisten kakku viimeistellään hengästyttävän kauniiksi aidoilla kukilla.
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 palaa)

Pohja

  • 175 gvoita (huoneenlämpöistä)
  • 3 dlsokeria (erikoishienoa)
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 4 kplmunaa (M-koko)
  • 5 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 1-2 tlsitruunankuoriraastetta (luomu)
  • 1 1/2 dlkuohuviiniä (makeaa tai puolimakeaa, rosee)

Kuohuviinimousse

  • 4 kplkeltuaista
  • 1 dlsokeria
  • 2 dlkuohuviiniä (rosee)
  • 5 kplliivatelehteä
  • 2 rklmarjamehutiivistettä (vadelmamehua)
  • 2 dlkuohukermaa
  • 1 1/2 dlmarjasosetta (sokeroitua vadelmasosetta)

Kostutus

  • 4 rklkuohuviiniä (tai vadelmamehua)

Lisäksi

  • Koristeluun tuoreita kukkia (ruusuja, jaloleinikkejä, harsokukkia), vadelmia ja tomusokeria

Tee näin

6 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN6 h

Valmista kuohuviini-kerroskakku näin:

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi. Vatkaa sekaan munat yksitellen.

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja sitruunankuori. Lisää seos taikinaan vuorotellen kuohuviinin kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20–22 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Levitä taikina vuokaan.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla 50–60 minuuttia, kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä.

Kumoa kakku ritilälle hieman jäähtyneenä. Anna kakun jäähtyä kokonaan. Leikkaa se vasta sitten kolmeen kerrokseen.

Valmista mousse. Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.

Nosta keltuais-sokerivaahto kiehautettua vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaa. Lisää kuohuviini. Jatka vatkaamista vesihauteessa noin 5 minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa ja paksua.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia.

Kuumenna 2 rkl mehua kiehuvaksi kattilassa ja nosta liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet mehuun.

Lisää liivateseos hetken jäähtyneenä kuohuviinivaahtoon.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele kermavaahto ja vadelmasose mousseen kevyesti nostellen.

Anna moussen jämäköityä jääkaapissa peitettynä muutama tunti. Sekoita muutaman kerran hyytymisen aikana. Kokoa kakku ennen kuin mousse on täysin hyytynyt.

Nosta alimmainen kakkulevy vadille ja suojaa vadin reunat leivinpaperisuikaleilla. Levitä päälle puolet kostutuksesta ja kolmannes moussesta.

Nosta toinen kakkupohja päälle ja kostuta se. Levitä sille kolmannes moussesta ja nosta päällimmäinen levy päälle. Levitä loppu mousse kakun reunoille ja päälle läpikuultavaksi kerrokseksi, joka peittää kakun rennon huolettomasti.

Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Poista leivinpaperisuikaleet.

Koristele kuohuviinikakku tuoreilla vadelmilla, kukilla ja tomusokerilla. Suojaa kukkien varret alumiinifoliolla, ennen kuin kiinnität ne kakkuun. Leivontaliikkeissä myydään erityisiä kukkaputkia, jotka työnnetään kakun sisään.

Vinkki!

Vinkki Voit korvata kuohuviinin vaaleanpunaisella Pommacilla tai alkoholittomalla kuohuviinillä, jolloin kakku sopii myös lapsille.

Vinkki Voit korvata kuohuviinin vaaleanpunaisella Pommacilla tai alkoholittomalla kuohuviinillä, jolloin kakku sopii myös lapsille.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä