Kotivinkki

Kuohkeat briossit

2 h 15 min
5
0

Kuohkeat briossit

Malta kohottaa briossit kunnolla, niin kuohkeat herkut palkitsevat kärsivällisyyden.
Teksti Jatta Heinlahti
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

  • 25 ghiivaa (½ pkt)
  • 2 dlvettä
  • ½ tlsuolaa
  • n. 13 dlvehnäjauhoja
  • 150 gmargariinia tai voita
  • 3 rklsokeria
  • 4kananmunaa
  • rasvaa vuokien voiteluun
  • 1kananmuna voiteluun

Tee näin

2 h 15 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h 45 min

1. Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se hiivan päälle. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
2. Lisää suola ja niin paljon jauhoja (n. 6 dl ), että taikinasta tulee kimmoisaa. Ripottele taikinan pinnalle ohut kerros jauhoja ja peitä kulho liinalla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, 30–45 minuuttia.
3. Sulata rasva ja sekoita sokeri siihen huolellisesti. Lisää kohonneeseen taikinaan rasvasokeriseos, kananmunat ja suurin osa jäljelle jääneistä (n. 5 dl) jauhoista.
4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja sekoita loput (n. 2 dl) jauhot taikinaan. Leivo taikina pitkäksi tangoksi. Nappaa tangosta talteen  pala, josta teet pikkupallot briossien päälle. Jaa loppu taikina 20 palaan.
5. Leivo paloista pyörylöitä ja tee niiden keskelle syvennys. Voitele vuoat ja nostele leivonnaiset vuokiin.
6. Pyörittele sivuun ottamastasi taikinapalasta pieniä palloja ja upota ne briossien syvennyksiin. Kohota leivonnaisia liinan alla noin 30 minuuttia, lähes kaksinkertaiseksi.
7. Voitele briossit kananmunalla ja paista niitä 225-asteisen uunin keskitasolla 8–10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia.

Hiivataikina

Hiivataikina sopii monenlaiseen leivontaan. Siitä voi tehdä makeita pullia, sarvia, piiraita ja bostonkakkuja. Taikina käy myös suolaisten sarvien, piiraiden, leipien ja sämpylöiden valmistamiseen.

Kuohkea hiivataikina syntyy vehnäjauhoista, hiivasta, rasvasta, kananmunasta ja ripauksesta sokeria ja suolaa. Parhaimmilta hiivataikinaleivonnaiset maistuvat heti tuoreeltaan, lämpiminä. 

Hiivataikinan nesteeksi voi käyttää maitoa, piimää, vettä tai kasvisten keitinlientä. Nestettä vaihtamalla saat taikinaan hieman erilaisia makuja tai laktoosittoman lopputuloksen. Kädenlämpöinen, noin 37-asteinen neste, on paras hiivan toiminnalle. Hiiva kohottaa taikinan ja antaa sille huokoisen rakenteen. Hiivan ansiosta taikina myös pehmenee ja on helppoa leipoa.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä