Lohko kaali. Pese perunat. Halkaise isot kahtia, jätä pienet kokonaisiksi. Huuhtele retiisit.
Kuumenna vesi isossa kattilassa ja mausta suolalla. Keitä perunoita 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Ota perunat kattilasta, laita kaalit kiehuvaan veteen, keitä 5 minuuttia. Siivilöi kaalit ja laita ne, perunat ja retiisit uunivuokaan.
Korvasienet ovat raakana hengenvaarallisen myrkyllisiä, mutta oikein käsiteltyinä herkkua: käsittele sienet tämän ohjeen mukaan. Hienonna.
Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo.
Sulata 2 rkl voita paksupohjaisessa kattilassa. Paista sieniä ja purjoa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Siirrä paistos lautaselle. Laita loppu voi kattilaan, anna sulaa, lisää jauhot ja paista 1–2 minuuttia niin, että jauhot kiehahtavat. Lisää maito muutamassa erässä, koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi. Anna suurustua hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Raasta juusto. Sekoita 2 dl kastikkeeseen. Kuumenna niin, että juusto sulaa. Lisää sienipaistos ja mausteet. Lusikoi kastike kasvisten päälle. Lisää loppu juusto. Paista 180-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.
Vinkki!
Gratiiniin sopivat myös parsa ja muut sesongin kasvikset.