Kauniisti palmikolla! Punajuurella, porkkanalla ja pinaatilla mehevöitetty leipäpitko ilahduttaa väreillään
1 h 40 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
1 h 20 minVärikäs leipäpitko on pienen vaivan arvoinen. Punajuurella, porkkanalla ja pinaatilla värjätyt taikinat sekä näyttävät että maistuvat hurmaavilta yhdessä. Ohjeella valmistat kaksi leipää.
KA
MU
MA
LA
3
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 17.1.2022

Kauniisti palmikolla! Punajuurella, porkkanalla ja pinaatilla mehevöitetty leipäpitko ilahduttaa väreillään
Reseptin ainekset (2 leipää)
Porkkanataikina
- 2 dl porkkanasosetta
- ½ dlvettä
- ¹/ ³ palahiivaa
- 1 rklrypsiöljyä
- ½ rklhunajaa
- ½ tlsuolaa
- ½ dlauringonkukansiemeniä
- 2 dlkaurajauhoja
- 3–3 ½ dlvehnäjauhoja
Punajuuritaikina
- 2 dl punajuurisosetta
- ½ dlvettä
- ¹/ ³ palahiivaa
- 1 rklrypsiöljyä
- ½ rklhunajaa
- ½ tlsuolaa
- ½ dlauringonkukansiemeniä
- 2 dlkaurajauhoja
- 3–3 ½ dlvehnäjauhoja
Pinaattitaikina
- 50 gpakastepinaattia (5 palaa)
- 2 dl vettä
- ¹/ ³ palahiivaa
- 1 rklrypsiöljyä
- ½ rklhunajaa
- ½ tlsuolaa
- ½ dlauringonkukansiemeniä
- 2 dlkaurajauhoja
- 3–3 ½ dlvehnäjauhoja
Kolmen värin palmikkoleivät leivotaan näin:
- Keitä porkkanat ja punajuuret kypsiksi eri kattiloissa. Soseuta ne. Voit käyttää taikinoihin myös valmiita juuressoseita. Tee kaikki kolme taikinaa eri kulhoihin.
- Liuota hiiva veteen ja lisää se kädenlämpöiseen soseeseen. Pinaattitaikinassa sulata pinaattipalat ja lisää vesi ja hiiva. Sekoita taikinanesteisiin öljy, hunaja ja suola. Alusta jauhot kuhunkin taikinaan ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.
- Kohota taikinoita leivinliinalla peitettynä 30 minuuttia.
- Jaa taikinat kahteen osaan. Pyöritä taikinapaloista noin 50 senttiä pitkiä säikeitä. Letitä kaksi pitkoa erivärisillä säikeillä. Nosta leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota vielä 20 minuuttia.
- Paista palmikkoleipiä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Punajuurisämpylät – leivo herkulliset lämpimäiset, joiden salainen ainesosa yllättää
Kotivinkki

Porkkanasämpylät soseesta – helpot arkisämpylät valmistuvat yhden kohotuksen taktiikalla
Maku

Pinaattisämpylät muffinipellillä – yön yli kohotettu taikina takaa rapean kuoren
Kotivinkki

Yön yli -juuressämpylät – sekoita illalla ja paista aamulla uskomattoman mehevät leipäset!
Maku

Lanttu-pataleipä – juuresraasteen mehevyys ja pitkä kohotusaika tekevät hittileivälle taikoja
Kotivinkki

Kaunista pataleipä salvialla, basilikalla ja sarviorvokeilla – yrtti-spelttileipä on täydellisen rapea ja kuohkea
Maku

Focaccia juureen – sisältä mehevä ja päältä ihanan rapea italialainen peltileipä
Maku

Täytetty ranskanleipä – piilota leipään ihanaa maustevoita ja paahda uunissa!
Kotivinkki