Kotivinkki

Koko perheen vihreä kalamureke

55 min
GL
LA
4.89
0

Kalamureke on helppo arkiruoka, joka valmistuu vaikka Pikku Kakkosen aikana. Voit käyttää herkulliseen murekkeeseen lähes mitä tahansa kalaa.
Tulosta
Teksti Kati Pohja
Kuvat Timo Pyykkö

Ainekset (5 annosta)

Kalamureke

  • 800 gnahatonta kalafileetä (esimerkiksi haukea)
  • 1sipuli
  • 1–2 dlmaitoa
  • 2munaa
  • 1 rklvehnäjauhoja
  • 1 rklperunajauhoja
  • 1 tlsuolaa
  • ¼ tlvalkopippuria
  • ¼ tlsitruunapippuria
  • tilliä
  • sitruunaa

Tee näin

55 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN40 min

Mittaa kaikki aineet yleiskoneen leikkuukulhoon. Anna koneen käydä, kunnes massa on tasaista. Jos massa tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka maitoa. Koostumus on sopiva, kun massa on löysähköä.

Kaada massa kevyesti voideltuun noin 1 ½ litran vetoiseen uunivuokaan. Nosta vuoka isomman uunivuoan sisälle ja kaada isompaan vuokaan kiehuvaa vettä.

Kypsennä mureketta 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kalamureke on valmis, kun se on kokonaan hyytynyt.

Tarjoa kalamureke tillin ja sitruunalohkojen kanssa.

Ideoita kalamurekkeen soveltamiseen

  • Murekkeeseen voit käyttää mitä tahansa kalaa. Kalalajin valinta vaikuttaa makuun ja tekee murekkeesta tarvittaessa juhlavamman.
  • Jos käytät isoruotoista kalaa kuten haukea tai lohta, kala kannattaa jauhaa ensin lihamyllyssä. Ruodottomat fileet voi jauhaa massaksi suoraan yleiskoneen leikkausterällä.
  • Vehnä- ja perunajauhot voit korvata 1 dl:lla korppujauhoja tai muutamalla viipaleella maidossa liotettua kuoretonta vaaleaa leipää.
  • Pienellä määrällä kypsiä juureksia tuot murekkeeseen makua. Kokeile esimerkiksi hienonnettua porkkanaa, punajuuria ja pasternakkaa. 
  • Myös tomaattipyree sopii murekkeeseen. Kasvissoseet sisältävät nestettä, joten huomioi se, kun lisäät massaan muuta nestettä.
  • Erilaiset juustot, esimerkiksi emmentalraaste, homejuusto ja tuorejuustot, mehevöittävät murekkeen makua.
  • Yrteillä saat makuun vaihtelua. Korvaa tilli lehtipersiljalla tai basilikalla. Korianteri ja kalakastike tuovat makuun Thaimaan vivahteen.
  • Rasvattomia pyöryköitä saat, kun lasket ne kypsymään kiehuvaan kala- tai kasvisliemeen. Pyörykät kypsyvät noin 5 minuutissa. Pyörykät ja pihvit voit kypsentää myös 200-asteisessa uunissa noin 15 minuutissa.
MITÄ PIDIT?
4.89