Klassinen omenaleivos

13 h
4
0

Klassinen omenaleivos

Teksti Elisa Johansson
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (15 kpl)

Voiseos

  • 4 dlvehnäjauhoja (pakastettuina)
  • 350 gvoita

Taikina

  • 2 dlvettä
  • 1 rklsokeria
  • 1 tlsuolaa
  • 5 dlvehnäjauhoja (pakastettuina)

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Täyte

  • 300 gmarmeladia (omena)
  • 1/2 tlkanelia

Tee näin

13 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN12 h

Pane vehnäjauhot pakastimeen vähintään 4–5 tuntia ennen leipomista.

Kuutioi voi ja anna lämmetä 15–20-asteiseksi. Sekoita monitoimikoneessa tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla pakastetut jauhot ja voi nopeasti tasaiseksi massaksi. Muotoile jauhotetun leivinpaperin päällä voiseoksesta litteä neliö. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Liuota veteen sokeri ja suola. Lisää kylmät vehnäjauhot ja sekoita koneella tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina jauhotetulla leivinpöydällä ensin palloksi ja kauli sitten neliöksi. Jatka kaulimista neliön kulmia venyttäen, kunnes taikina on noin 1 cm paksuinen.

Nosta voiseos taikinan keskelle. Taittele taikinan venytetyt kulmat kirjekuoren tapaan voiseoksen päälle. Tarkista, että voiseos on joka puolelta taikinan sisällä.

Kauli taikinanyytti noin sentin paksuiseksi suorakaiteen malliseksi pitkäksi levyksi. Taita levy 3:n osaan. Ripottele jauhoja pintaan. Kääri taikina leivinpaperiin ja nosta muovipussin sisään. Anna seistä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Jatka kaulimista samalla tavalla. Taita taikina jälleen 3:n osaan ja käännä taikinalevyä 90 astetta. Toista kaulinta vielä 2 kertaa. Anna taikinan levätä jokaisen kaulimiskerran välissä 15 minuuttia kylmässä.

Viimeisen kaulinnan jälkeen, anna taikinan seistä vielä 15 minuuttia kylmässä. Kauli taikina ohueksi noin 1/2 sentin paksuiseksi, uunipellin kokoiseksi levyksi. Jaa taikinamatto kahteen osaan. Nosta taikinat kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle.

Pistele levyt haarukalla ja voitele munalla. Anna levätä vielä tunnin verran viileässä ennen paistoa.

Paista taikinalevyjä uunissa 175 asteessa 35–40 minuuttia.

Sekoita kaneli marmeladiin. Käännä toinen jäähtyneistä taikinalevyistä niin, että paistopinta on leivinpaperia vasten. Levitä marmeladi tasaisesti levylle.

Liu’uta toinen taikinalevy marmeloidun levyn päälle. Leikkaa omenaleivoslevy terävällä sahalaitaisella veitsellä 15–20 leivokseksi.
Vanhanajan omenaleivos palkitsee kärsivällisen leipojan.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä