Unelmien Talo&Koti

Kinuskikissan cappuccinokakku hurmaa pehmeällä maitovaahdolla ja murealla Oreo-pohjalla

MU
0
0

Cappuccinokakussa on nimensä mukaisesti voimakas kahvin maku. Maitovaahdolla kuorrutettu cappuccino muuntuu Kinuskikissan tassuissa maistuvaksi hyydykekakuksi.
Tulosta
Teksti Sini Visa
Kuvat Sini Visa

Ainekset

Pohja

  • 240 gtummia täytekeksejä (esimerkiksi Oreo)
  • 50 gvoita

Cappuccino-täyte

  • 7 liivatelehteä
  • 5 dltummapaahtoista kahvia
  • 3 dlfariinisokeria
  • 2½ dlperunajauhoja
  • 2½ dlvispikermaa

Maitovaahtotäyte

  • 3liivatelehteä
  • 3½ dltäysmaitoa
  • 2 tlsokeria

Pinnalle

  • kaakaojauhetta

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Näin teet cappuccinokakun

Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reuna kalvolla tai sipaise siihen öljyä, jotta saat kakun irtoamaan siististi. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Valmista vahva kahvi mittaamalla 1,5 mittaa tummapaahtoista kahvijauhetta yhtä kuppia kohden.

Yhdistä kattilassa ensin fariinisokeri ja perunajauhot ja lisää sitten kahvi ja liotetut liivatelehdet. Lämmitä seosta liedellä vispilällä sekoitellen, kunnes kiisseli kiehahtaa.

Jäähdytä kiisseli kylmässä vesihauteessa viileäksi (lämmin kiisseli saa kerman juoksettumaan). Sekoittele usein, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti ja muuttuu hieman paksummaksi. Ole kuitenkin tarkkana, ettei kiisseli ala hyytyä, jotta se on notkeaa kermavaahtoon lisättäessä.

Vatkaa kiisselin jäähtyessä kerma vaahdoksi. Lisää kiisseli ohuena nauhana vatkaimella rauhallisesti sekoittaen. Älä vatkaa pidempään kuin on välttämätöntä. Kääntele täytettä lopuksi nuolijalla pohjaa myöten. Kaada vuokaan ja nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Tee maitovaahto vähän ennen tarjoilua. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan maito, sokeri ja liotetut liivatteet. Kuumenna hyvin sekoitellen kiehuvaksi.

Nosta kattila liedeltä ja odota, kunnes maito lakkaa höyryämästä. Vaahdota maitovaahdottimella pohjaa myöten, kunnes tilavuus on noin kolminkertainen. Sekoita vaahto lusikalla tasaiseksi ja kaada vuokaan jähmettyneen cappuccinokerroksen päälle.

Nosta cappuccinokakku pakastimeen jäädytysteholle 45 minuutiksi. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.

Cappuccinon historia ulottuu 1700-luvun Wieniin, jossa juotiin Kapuziner-juomaa kerman ja sokerin kera. Nykyisenkaltainen juoma kehitettiin Italiassa, josta se levisi maailmalle espressokoneen yleistymisen mukana 1950-luvulla.

Klassisessa italialaisessa cappuccinossa on espressoa, kuumaa maitoa ja maitovaahtoa suunnilleen yhtä paljon. Cappuccino tarkoittaa italiaksi pientä huppua. Sana viittaa kapusiinimunkkien ja -nunnien käyttämiin hupullisiin kaapuihin.

Hyydykekakut koostuvat keksipohjasta ja liivatteella hyydytettävästä täytteestä. Suomessa ne tulivat muotiin 1980–90-luvuilla. Keksipohjaisten kakkujen trendiä vauhditti uunissa kypsennettävän amerikkalaisen juustokakun suosio.

MITÄ PIDIT?
0