Maku

Keitetyt artisokat ja kaksi dippiä

1 h
0
0

Keitetyt artisokat ja kaksi dippiä

GL
KA
0
0
Keitetty latva-artisokka on herkullista näpertelyruokaa. Tarjoa kahden gourmet-dipin, vuohenjuusto-voidipin ja aiolin kera.
Teksti Taina Salovaara
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 annosta)

  • 4 kpllatva-artisokkaa
  • 5 lvettä
  • 1 1/2 rklsuolaa
  • 1/2 dlsitruunamehua
  • 1 tlsokeria

Vuohenjuusto-voidippi

  • 100 gvoita (huoneenlämpöistä)
  • 100 gvuohenmaitojuustoa (pehmeää)
  • 1 rklsitruunamehua
  • 1/4 tlsuolaa (hiutaleita)
  • 3 rklruohosipulia (hienonnettuna)

Aioli

  • 2 kplkeltuaista
  • 1 1/2 dlrypsiöljyä
  • 2 tlvalkoviinietikkaa
  • 3 kplvalkosipulinkynttä (hienonnettuna)
  • 3/4 tlsuolaa (hiutaleita)
  • 1/4 tlmustapippuria

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN30 min

Aloita keitetyt artisokat esikäsittelemällä artisokat.

Irrota artisokkien varret murtamalla. Näin varsien mukana lähtevät myös kukkapohjassa olevat säikeiset kuidut. Tasoita kanta niin, että artisokat pysyvät hyvin pystyssä. Saksi pois sentin pala lehtien kärjistä. Jos artisokat joutuvat odottamaan keittämistä, säilytä ne sitruunalla maustetussa vedessä, sillä leikkauspinnat tummuvat nopeasti.

Pane artisokat kattilaan kanta alaspäin. Keitä 30–50 minuuttia mykeröiden koosta riippuen. Kypsistä artisokista suomut irtoavat helposti nykäisemällä.

Valmista artisokkien kypsyessä dipit.

Vuohenjuustodippi: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja juusto keskenään. Lisää sitruunamehu, suola ja ruohosipulisilppu.

Aioli: Ota ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vatkaa keltuaiset rikki pienessä syvässä kulhossa. Lisää öljy ensin tipottain, sitten ohuena nauhan samalla voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes syntyy kuohkea majoneesi. Mausta viinietikalla, valkosipulilla, suolalla ja mustapippurilla.

Valuta artisokkia hetki kantapuoli ylöspäin ja nosta tarjolle. Tarjoa dippikastikkeiden kanssa.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä