Karpaloiset aleksanterinleivokset

3 h
5
4

Karpaloiset aleksanterinleivokset

Aleksanterinleivokset ovat leivonnaisten aatelistoa! Muropohjainen taikina kaitsee hellään huomaansa kirpeän karpalokerroksen ja täyteläisen mantelimassan. Herkuttelun kruunajaisiksi pinnalle levitetään anteeksipyytelemättömän makea tomusokerikuorrutus. Pinnan koristekuvio syntyy helposti cocktailtikulla. Aleksanterit on helppo valmistaa odottamaan jo pari päivää ennen tarjoilua. Kuva: Laura Riihelä
Teksti Baking Instinct
Kuvat Baking Instinct
Tulosta
Mainos

Ainekset (25 palaa)

Leivospohja

  • 400 gvoita (pehmeää)
  • 3 dlhienoa sokeria (Siro)
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 3 kplkananmunan keltuainen
  • 2 tlsitruunan raastettua kuorta (luomu)
  • 7 1/2-8 dlvehnäjauhoja

Täyte

  • 200 gmantelimassaa
  • tomusokeria (kaulintaan)
  • 1 1/2 dlkarpalohyytelöä

Kuorrutus

  • 2/3 dlsitruunamehua
  • 5 1/2 dltomusokeria
  • punaista valmista koristekuorrutusta (esim. Dr. Oetker)

Tee näin

3 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN2 h

Leivokset

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja edelleen vatkaten. Lisää sitruunankuori ja jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin tunniksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile ne ensin suorakaiteen muotoisiksi tangoiksi. Kauli jauhojen avulla leivinpaperin päällä kahdeksi, laajemmaksi levyksi (kooltaan noin 20 cm x 30 cm). 

Kauli mantelimassa tomusokerin avulla taikinalevyn kokoiseksi levyksi. Siirrä mantelimassa taikinalevylle. Levitä mantelimassan päälle karpalohyytelö. Siirrä toinen taikinalevy varovasti täytteen päälle. Ei haittaa, vaikka taikina repeilee. Uunissa se tasoittuu. Vedä leivonnainen leivinpaperin päällä uunipellille.

Paista leivonnaista uunin keskitasolla 25-30 minuuttia kypsäksi ja kauniin väriseksi. Peitä pinta tarvittaessa paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.

Anna leivonnaisen hieman jäähtyä. Vedä se sitten varovasti leivinpaperin avulla leikkuulaudan päälle. Kumoa leivonnainen ripeästi leikkuulaudan avulla työpöydälle, toisen leivinpaperin päälle. Leivonnaisen pohja tulee olla tässä vaiheessa ylöspäin. Näin saat sileämmän pinnan kuorrutusta varten. Kuorruta vasta täysin jäähtyneenä.

Kuorrutus

Sekoita kuorrutuksen ainekset. Levitä tomusokerikuorrutus veitsellä tasaisesti leivonnaisen päälle. Pursota punaisesta kuorrutuksesta viivoja kuorrutuksen päälle, 2 1/2 cm:n välein. Vedä puisella cocktailtikulla punaisen kuorrutteen läpi niin, että saat pinnasta marmoroituneen näköisen. Marmorointi onnistuu silloin, kun kuorrutus on vielä kosteaa. Toimi siis ripeästi.

Anna kuorrutuksen kovettua seuraavaan päivään. Leikkaa terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Vinkki!

Karpalohyytelön tilalla voit kokeilla myös muita hilloja tai hyytelöitä, esimerkiksi kirsikka- tai luumuhilloa. Leivokset ovat todella makeita, joten ne kannattaa leikata melko pieniksi, suorakaiteen muotoisiksi paloiksi.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä