Maku

Karjalanpiirakat eri täytteillä

3 h 45 min
3.17
0

Karjalanpiirakat eri täytteillä

Teksti Minna Talka
Kuvat Minna Talka
Tulosta
Mainos

Ainekset (70 kpl)

Kuoritaikina

  • 2 1/2 dlvettä
  • 1 tlsuolaa
  • 1 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 5 dlruisjauhoja

Riisitäyte

  • 30 gvoita
  • 20 dlkevytmaitoa
  • 3 dlpuuroriisiä
  • 2 tlsuolaa
  • 1 kplmunaa

Lisäksi

  • 75 gvoita (sulatettuna)

Tee näin

3 h 45 min
{
AKTIIVINEN3 h
PASSIIVINEN45 min

Sulata riisitäytteen voi kattilassa, lisää maito ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Kaada riisit kattilaan, sekoita hyvin ja keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, vähän väliä hämmentäen. Mausta suolalla. Riko munan rakenne kupissa ja sekoita muna puuroon. Käännä hella nollille, mutta jätä puuro muhimaan jälkilämmöllä kannen alle.

Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja kiinteää. Jaa taikina neljään osaan, kääri taikinanokareet tuorekelmuun. Jauhota leivinalusta ruis-vehnäjauhoseoksella. Kauli taikina levyksi, nokare kerrallaan. Paina levyyn muotilla ympyröitä. Irrota pyöreät kakkarat ja säilö ne muovin alle, ripottele ruisjauhoja väliin. Jatka samaan tapaan, kunnes koko taikina on valmiina kakkaroina.

Jauhota leivinalusta ruis- ja vehnäjauhon seoksella ja kauli kakkarat piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi. Ota rento ote pulikan päistä, harjoittele otetta kaikessa rauhassa. Kevyeen, mutta vauhdikkaaseen pulikointiin vaaditaan joskus muutama pieleen mennyt tekelekin. Levitä valmiiden piirakkapohjien väliin leivinpaperia, etteivät pohjat kuivu tai tartu toisiinsa.

Levitä täytettä kuoren päälle, älä kuitenkaan ihan reunoille asti. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja nipistä reunaan kauniita aaltokuvioita. Riisipiirakat saavat olla soikeita, mutta perunapiirakoista tehdään yleensä pyöreitä. Ympyrän muokkaaminen vaatii tosin jo jatko-opintoja, joten voit ensikertalaisena olla ylpeä soikeista perunapiirakoistakin!

Itse rypytys onnistuu parhaiten, jos otat kämmenen reunalla tukea leivinalustasta. Purista saman käden peukalo etusormeen. Paina piirakkaan sormien päillä tasainen ryppyreuna. Pidä kädet paikallaan ja anna piirakan liikkua rypytyksen aikana kuin se olisi liukuhihnalla. Älä turhaan huolestu, elleivät piirakkasi näytä kaupan piirakoilta, lopputuloksessa saa näkyä käsityön jälki.

Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Varmista, ettei leivinpaperi ole peltiä suurempi, muuten paperi palaa kuumassa uunissa. Paista karjalanpiirakoita 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes täyte saa kuparinruskeita täpliä. Avaa uunin luukku hetkeksi ja päästä vesihöyry ulos ensimmäisten viiden minuutin jälkeen (mikäli käytät sähköuunia, puu-uunissa ei höyrystä tarvitse huolehtia).

Voitele uunituoreet karjalanpiirakat voisulalla, pinoa ne sitten päällekkäin, pohjatkin saavat imeä itseensä voita. Anna karjalanpiirakoiden vetäytyä hetki leivinpaperin ja keittiöpyyhkeen alla. Ihastele ensin aikaansaannoksiasi, herkuttele sitten karjalanpiirakat munavoin kanssa.

•Vaihtoehtoisesti voit tehdä perunatäytteen, tai värikkäitä bataatti- tai punajuuritäytteitä. Keitä perunat kypsiksi, kaada keitinvesi pois, (ota vesi kuitenkin talteen) ja soseuta perunat. Lisää joukkoon keitinvettä, voita, muna ja suolaa (sekä keitetty, kuorittu ja soseutettu bataatti tai muussattu punajuuri.)

MITÄ PIDIT?
3.17